AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, öğretmen atamalarıyla ilgili olarak "Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemindedir, masasındadır. Şundan emin olsunlar maksimumu gerçekleştirilmeye çalışılıyor" açıklamasını yaptı. Ayrıca Kurtulmuş, 1 milyona yakın Suriyelinin gönüllü geri dönüşleriyle ilgili olarak "Güvenli bölgeler sağlandıkça geri dönecekler." dedi.

Kurtulmuş, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Kurtulmuş'un açıklamasından satır başları şöyle:

YUNANİSTAN BAŞBAKANI'NIN ABD ZİYARETİ
"Senatoda kimin kimi alkışlayacağına karışacak değiliz. Bizim Yunanistan'a tavsiyemiz şudur, sorunlarda araya 3. ülkeleri koyarak değil karşılıklı çözmeye çalışırsak, sorunlar çözülemeyecek değildir. Türkiye'ye karşı bir tavır olarak bu kadar alkışlandığını düşünüyoruz.

Türkiye, stratejik önemi büyük olan bir ülkedir. Böyle bir gerçek ortadayken Türkiye'yi kim göz ardı edecektir. Alkışlama durumunun biraz da NATO'daki tavrımıza cevap olarak geliştiğini düşünüyorum.


 
Biz kimin ne olduğunu biliyoruz. Realiteden kopuk bir dış politika yapmıyoruz. Yunanistan'ın şunu artık gördüğünü düşünüyoruz, bölgesel gerçeklere uygun hareket etsin.

Bu kadar üsler, silahlandırılan Yunan adaları. Bunun gerekçesi nedir? Buradaki üsler Rusya'ya karşı mı kullanılacaktır. Türkiye, bunun iyi niyetli olmadığının farkındadır. Ne işi var burnumuzun dibinde bu üslerin.

'TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK GARANTİSİ ALMASI LAZIM"
Türkiye'nin güvenlik endişesi göz ardı edilemez. İsveç'in terör örgütlerine desteği ortada. Türkiye müzakerelerde yeni bir yöntem izliyor. Güvenlik endişelerimiz açık bir şekilde değerlendirilmeli. Türkiye'nin güvenlik garantisi alması lazım.

Geri adım atması mümkün olmadığı bir noktadayız. Terör saldırıları var, hayattan koparılmış insanlarımız var, büyük bir bedel ödemiş ülkeden, 40 bine yakın vatandaşının olduğu bir ülkeden bahsediyoruz.

1 MİLYON SURİYELİNİN GERİ DÖNÜŞÜ
Buraya gelen Suriyelilere nasıl imkan sağlandığıyla ilgili bir husus. Göç meselesini bir neden olarak alıyoruz ve onun üzerine konuşuyoruz. Göç meselesi bir sonuçtur. Bir iç savaş. Bu insanlar işkencelerden, katliamlardan kurtulmak için kaçmışlar. Ayaklarındaki terlikle kaçmışlar. Bu operasyonlar niye yapılıyor? Gönüllü ve istekli geri dönüşlerini sağlamak lazım. Güvenli bölgeler sağlandıkça geri dönecekler. 1 milyona yakın Suriyelinin bu şartlar oluşturulur oluşturulmak oraya gideceklerine eminiz.