Özel ögrenme güçlüğü olan öğrencilerinin var olduğunu düşünen öğretmenler, çocukların ailelerinin çocuğunun durumunun bilinmesini istemediği bu sebeple de BEP almak istemediklerini dile getiriyorlar. Rapor aldıklarında çocuklarının etiketleneceğini düşünen velilerin mevcut olduğunu dile getiren öğretmenler ne yapmalı?

Yapılabilecek işlemlerden bir tanesi veli görüşme tutanağı hazırlanmasıdır. Görüşmede öğrencinin durumu hakkında bilgi verilir ve RAM'a gitmesinin uygun görüldüğü ifade edilir. Ancak veli kabul etmez ise veli görüşme tutanağına bilgiler olduğu gibi aktarılmalıdır. Veliye mutlaka görüşme tutanağı imzalatılmalıdır. Yani başka bir deyişle bu konuda aileye BEP konusunda yasal haklarının anlatıldığı fakat velinin destek odasını reddettiğini ifade edilmelidir. 

Bunun yanı sıra bunun için veli eğer BEP istemiyorsa bunu okul idaresine yazılı olarak ifade eden bir dilekçe de verebilir.

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?

Bir özel eğitim programıdır.
Özel eğitim gerektiren birey için geliştirilmiş ve ailesi tarafından onaylanmış bu program; bireyin, ailenin, öğretmenin gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmıştır ve hedeflenen amaçlarda verilecek destek eğitim hizmetlerini içerir.
Özel eğitim gerektiren öğrencinin, normal sınıf düzeyinde belirlenmiş beklentilerinden farklı olarak, belirlenen bir süre içinde öğrenme beklentilerinin, ihtiyaçlarının, ilgilerinin ve performansının bir özetidir.
Normal okul programındaki değişiklikleri ve uyarlamaları içeren ve her özel eğitim gerektiren öğrenci için hazırlanan yazılı bir plandır.
Özel eğitim gerektiren öğrencinin gelişimini gözlemek ve iletişim kurmak için öğretmenlere yardımcı olan bir araçtır.
Okul personeli ve destek hizmetleri veren kişilerin birlikte geliştirdikleri, uygulandıkları ve gelişmeleri izledikleri bir plandır.
Gerektiğinde düzeltilebilen ve değiştirilebilen esnek bir çalışma programıdır.


BEP'in Amacı nedir?
Çocuğun eğitsel değerlendirmesini yaparak, tüm gelişim alanlarındaki güçlü ve zayıf yönlerini ve gereksinimlerini belirlemek; aynı zamanda çocuğun tüm gelişim alanlarında sahip olduğu becerileri dikkate alarak uygun eğitim ortamlarına yerleştirmek ve çocukların uygun eğitim almalarını sağlamaktır.