Türkiye'de ihtiyaç sahibi ve dar gelirli ailelere yönelik destekler hız kesmeden devam ediyor. Bu kez, Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, destek listesinin başında kadınların yer aldığı duyuruldu. Ev hanımlarına yönelik özel bir destek programı hayata geçirilerek, çalışmayan dul ve yetim aylığı almak isteyen kadınlara imkanlar sunulacağı müjdesi verildi. Detaylar ise şöyle...

Sigortalı olarak çalışan eşin vefat etmesi durumunda, geride kalan eş veya çocuklarının bulunmaması halinde, anne veya babaya maaş bağlanacak. Kanunlar gereği, son maaşın yüzde 75'i eşe bağlanırken, eşin çalıştığı durumlarda ise yüzde 50'si hesaplara aktarılıyor. Eğer iki veya daha fazla yetim çocuk varsa, eş için yüzde 50, çocuklara ise yüzde 25 oranında maaş ödemesi yapılacak.

2023 yılı Ocak zamları dikkate alınarak, en düşük emekli maaşı 5.500 TL olarak hesaplandığında, destek ödemeleri için belirlenen tutarlar da buna göre belirlendi. Buna göre, yüzde 25'lik kısım 1.375 TL, yüzde 50'lik kısım 2.750 TL ve yüzde 75'lik kısım ise 4.125 TL olarak ödenecek.

Selçuk Bayraktar'dan, Murat Kurum'a destek! Selçuk Bayraktar'dan, Murat Kurum'a destek!

Öte yandan, vefat eden kişinin üniversiteye giden çocukları, 25 yaşına kadar bu destekten faydalanabilecekler. Ancak erkek çocuklar, 18 yaşına geldiğinde destekten yararlanamayacakken, kız çocukları ise evlenene kadar her ay düzenli olarak bu destekten faydalanabilecekler.

Bu destek programıyla birlikte, dar gelirli ve çalışmayan kadınlar, ekonomik olarak daha güvende hissedecekler ve aile bütçelerine katkı sağlayabilecekler. Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta güçlenmesine yönelik bu adım, toplumun genel refahına olumlu etkiler yapması bekleniyor.