Külçe altın ağustosta en çok kazandırdı
Ağustos ayında külçe altın, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,82, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,01 oranında reel getiri sağladı ve en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Euro, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,18, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranlarında yatırımcısına kazandırırken; mevduat faizi (brüt), ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,64 ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,86 oranlarında reel getiri sağladı. Dolar ise ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,60 oranında kazanç sağlarken, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,18 oranında sınırlı bir getiri sağladı. Diğer yandan, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve BIST 100 endeksi hem ÜFE hem de TÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına kaybettirdi; BIST 100 endeksi, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,07 ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,76 oranlarında en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Üç aylık değerlendirmede mevduat faizi önde
Üç aylık döneme bakıldığında, mevduat faizi (brüt), ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,42 oranlarında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,40 ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,46 oranlarında kaybettirerek yatırımcılarını üzdü.
Altı aylık performansta külçe altın yine zirvede
Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,30, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,77 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan araç oldu. Aynı dönemde dolar, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,68 ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,62 oranlarında en çok kaybettiren yatırım aracı olarak dikkat çekti.
Yıllık getirilerde külçe altın lider
Yıllık değerlendirmede de külçe altın, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,15 ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,54 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayarak liderliğini sürdürdü. Diğer yatırım araçları arasında ise BIST 100 endeksi, Euro, dolar, mevduat faizi (brüt) ve DİBS yatırımcılarına kaybettirdi. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde en çok kaybettiren yatırım aracı yüzde 24,61 oranında DİBS olurken, TÜFE ile indirgendiğinde bu oran yüzde 32,66'ya yükseldi.