Bakan Bilgin, Zamlı emekli maaşı ve bayram ikramiyeleri için tarih verdi Bakan Bilgin, Zamlı emekli maaşı ve bayram ikramiyeleri için tarih verdi

Ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığı yasa boğan, Türkiye'yi ve Suriye'yi etkileyen 7.7 ve 7.6'lık büyük Kahramanmaraş depremlerinin yarattığı yıkımın yaraları sarılmaya çalışılıyor.

Kahramanmaraş iki büyük depremin merkez üssü. Kahramanmaraş Göksun'daki bir vatandaş çok ilginç bir video çekti. Ondan sonra da tüm dikkatler Kuşkayası'na çevrildi.

Ünlü jeolog Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan videoyu resmi Twitter hesabından paylaşıp şu açıklamada bulunmuştu:

"M7,9'luk depremde çıkan güre(enerji) 1 megaton(1 milyon ton) TNT'ye eşdeğer (500 atom bombası) olması nedeniyle 41 km derinde taşbulamacını(mağmayı) devindirip Kahramanmaraş'ta oluşturduğu kırıktan 2000 C'de kızgın, akışkan karatas(bazalt) püskürterek yanardağ oluşturmuştur."

"Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası dağında depremle oluşan derin yarıntıdan çıkan bılkı(lav), kül, su buharı, dağdaki karı eritip, çamurların birlikte kızgın bir akışkan olarak dağın eteğine 40-60 km/saat hızla akmıştır. Yerleşim olsaydı ölümcül olurdu. Buna “yanardağ laharı “ denir."

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar da Kuşyakası Dağı ile ilgili  açıklamalarda bulundu.

 "Göksu’nun büyük kızılcık köyünde sosyal medyada volkan patlaması şeklinde yorumlar yapıldı. Sikorsky helikopterimizi oraya gönderdik. Volkanik kül, volkan patlaması ve gaz çıkışı yoktur. Deprem etkisiyle basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil.  Vatandaşlarımız devletin resmi kurumları dışında yapılan hiçbir açıklamaya itibar etmesin. Öngördüğümüzün çok ötesinde bir afetle karşı karşıyayız. 6 Şubat’ta meydana gelen 2 depremi analiz ediyoruz. "dedi.

Tatar sözlerine devam ederek: "İlk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. Yıkıcı etki yaptığı süre. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. İki depremin açığa çıkardığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip. Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve gelmeye devam ediyor. Çok büyük bir çoğunluğu 4’ün üzerinde gelişti.  Artçı sarsıntılar bölgede olmaya devam edecektir. Bunların bir bölümü 5’in üzerinde olabilir. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmaları gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1300 kişilik ekiple sahada hasar tespit çalışmaları yapıyor. Günde 32 bin 500 binaya bakılıyor. Bu binalara hasar tespit ekibi gelmeden, hasar tespiti yapılmadan binalardan uzak durmakta fayda var. Kırsalda ve köylerde çığ tehlikesi olabilir. Buralarda biraz daha dikkatli olmakta fayda var." diyerek sözlerini sonlandırdı.