MHP’de yürütülen af çalışması ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. MHP’nin geçtiğimiz günlerde partiye gelen af talepleri ile ilgili çalışma başlattığı haberleri gelmişti. Partide kapsamlı bir af yasası ile ilgili çalışmalar devam ederken CHP’den de af ile ilgili çalışmalara birlikte çalışma çağrısı geldi. Peki, Af çıkacak mı? Genel af geliyor mu? Devlete karşı işlenen suçlar neler? İşte MHP’nin af açıklaması ve CHP’nin af ile ilgili görüşü!

AF ÇIKACAK MI? GENEL AF KİMLERİ KAPSAR?

Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) yeni bir çalışma var. Kapsamlı bir af yasasına için gelen talepler üzerine partide değerlendirmeler yapılıyor. Milliyetçi Haraket Partisi (MHP) af konusunda kendisine ulaşan talepleri iki kırmızı çizgi kapsamıda değerlendirmeye aldı. Buna göre; cezasızlık algısı oluşturulmayacak, kapsamda sadece devlete karşı işlenen suçlar yer alacak. Af kapsamında MHP'ye çok sayıda talep gelmesi üzerine çalışma başlatıldı. Çalışmanın çerçevesi henüz belli değil. Önce taleplere bakılıp bir değerlendirme yapılacak sonra da taleplerin haklı olup olmadığı ya da hangi taleplerin karşılabileceği müzakere edilecek.


Yapılacak çalışmada öncelikli kriterin devlete yönelik işlenen suçlar olması bekleniyor.

Benzer bir hassasiyeti daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dile getirmişti. ''Suç devlete karşı işleniyorsa af olabilir ama şahıslara karşı işlenen suçta af yetkisi devlette değildir'' değerlendirmesini yapmıştı. Çalışmada ikinci olarak da cezasızlık algısının oluşturulmaması dikkate alınacak.

Çalışma tamamlandıktan sonra AK Parti ile de paylaşılacak. Gerekirse ortak komisyon kurulup teklife son şekli verilecek.

MHP kulislerinde birçok konuda af getirildiği, ancak kapsamlı bir ceza affının 23 yıldır çıkmadığı konuşuluyor. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında yapılacak seçimler öncesinde de bu affın önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

CHP'DEN AF AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, MHP'de yürütülen af çalışması konusunda açıklama yaptı. 'Doğru' bir düzenleme gelirse inceleyeceklerini belirten Erkek, "Getirsinler. Bir hazırlık yapılacaksa parlamentoda birlikte çalışalım'' dedi.


'Doğru'' bir düzenleme gelirse inceleyeceklerini belirten Erkek, ''Devlete karşı işlenen suçlar affedilebilir. Kişilere karşı işlenen suçları affedemezsiniz'' diye konuştu.

Çalışma tamamlandıktan sonra AK Parti ile de paylaşılacak. Gerekirse ortak komisyon kurulup teklife son şekli verilecek.