İKİ ÜLKE ARASINDA 10 ANLAŞMA İMZA ALTINA ALINDI

Abu Dabi Veliaht Prens Muhammed Bin Zayed El Nahyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle Ankara'ya geldi. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa görüştü, hem de beraberindeki geniş heyet Türk muhatapları ile bir araya geldi. O görüşmeler 10 anlaşma ile sonuçlandı.

YATIRIM OFİSİ VE TÜRKİYE VARLIK FONU DEVREDE

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki tansiyonun düşmesine vesile olan görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmalarda yatırım ve işbirliği başlıkları öne çıkıyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Türkiye Varlık Fonu, süreci yöneten iki ayak olarak dikkat çekiyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ TÜRK FİRMALARI TAKİBE ALDI

Edinilen bilgiye göre; Birleşik Arap Emirlikleri bir süredir Türkiye'deki özel sektörü mercek altına aldı. Şimdiye kadar bazı online alışveriş firmalarına 1 milyar dolar seviyesinde yatırımlar gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Körfez ülkesine bazı portföyler sundu. Emirlik yetkilileri bazı seçeneklerle yakından ilgileniyor.

ONLINE PLATFORMLAR, FİNANS VE TEKNOLOJİ İNCELEMEDE

Birleşik Arap Emirlikleri, ağırlıklı olarak dijital platformlar ve yeni nesil yatırımlarla ilgileniyor. "Fintech" denilen finansal teknoloji de odaklanılan bir başka alan. Sağlık alanında da Türkiye'ye ilgi büyük. Kaynaklar, Körfez ülkelerinin Türkiye'ye sağlık turizmi yönündeki ilgisinin yatırım ile sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor. Yatırımlara dair somut açıklamanın ise 2022 yılının ilk yarısında yapılması bekleniyor.

ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE İŞBİRLİKLERİNİN ÖNÜ AÇILDI

Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan enerji alanındaki mutabakat zaptına ilişkin detaylar da netleşmeye başladı. Buna göre iki ülke arasında petrol ve gaz, temiz enerji teknolojileri, enerji verimliliği ve madencilik konularında hem iki ülkede hem de üçüncü ülkelerde işbirliği yapılabilecek. Bu anlaşma ile petrol ve gaz ihracatçısı Birleşik Arap Emirlikleri ile Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de olası işbirliklerinin hukuki zemini oluşmuş oldu.