Tüm dünyanın yakından takip ettiği ABD mart ayı enflasyon rakamları belli oldu! Tüm dünyada etkisini gösteren enflasyon, Rusya-Ukrayna krizi ile daha fazla etkilendi. ABD mart ayı enflasyon rakamları beklentisi de şubat ayına göre daha fazla geleceği yönündeydi. Peki, ABD mart enflasyon rakamları kaç oldu?

ABD MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI BELLİ OLDU!
Amerika Birleşik Devletleri 2022 Mart ayının enflasyon rakamlarını açıkladı. ABD'de enflasyon rakamları mart ayında %8.5 olarak açıklandı. Bu rakam ile enflasyon ABD'de son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı.


ABD MART 2022 ENFLASYON BEKLENTİSİ
Bloomberght'de yer alan habere göre; Yıllık enflasyon Mart ayında yeni bir zirve yaparak Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde gerçekleşebilir. Bu yükseliş, Fed'den Mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artışını gündeme getirebilir.

ABD Merkez Bankası geçen ay yüksek enflasyonla mücadele amacıyla 3 yıl sonra ilk kez faiz artışı yapmıştı. Ancak enflasyonun düşürme çabaları zaman alabilir. Pandemi döneminde artan bazı fiyat baskıları azalmaya başlasa da birçok alanda fiyat baskıları devam ediyor.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler açıklanacak enflasyon verisinin yıllık yüzde 8.4 olmasını bekliyor. Bu da 1982'den beri en yüksek artış anlamına geliyor. Enflasyonun aylık bazda da yüzde 1.2 ile 2005'ten beri en sert artışı kaydetmesi bekleniyor.


Ekonomistler yılın son çeyreğinde enflasyonun yüzde 5.7 seviyelerine çekilmesini bekliyor. Bloomberg Economics'ten Anna Wong, Yelena Shulyatyeva ve Andrew Husby enflasyonun son çeyrekte yüzde 7'nin altına çekilebileceğini belirtti.

Her ne kadar ekonomistler enflasyonun gelecek aylarda düşeceğine dair iyimser görüşte olsa da uluslararası gelişmeler bu tahminler üzerinde risk oluşturuyor. Rusya - Ukrayna savaşı, Çin'deki Kovid-19 karantinaları ve özellikle enerji maliyetlerindeki artışın enflasyondaki resmi daha da bozma ihtimali bulunuyor.

ABD'de yıllık enflasyon Şubat'ta yüzde 7.9'a yükselerek 40 yılın zirvesini görmüştü.