6'lı masa, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanlığı adaylığında yaşadığı kriz ile gündemi salladı. Masanın bir ayağını sallayan olay, adaylık formülüne getirilen denklem ile çözüldü ve masayı terk eden İYİ Parti lideri geri döndü.

Seçim öncesi yeniden bir kriz yaşayan 6'lı masa Ankara kulislerini salladı.

9 Nisan tarihinde YSK'ya teslim edilecek milletvekili adaylık listeleri CHP'yi zor durumda bıraktı.

 İYİ Parti hariç, Millet İttifakı’nın diğer 4 partisi seçimlere CHP listelerinden girecek. Masadaki diğer partilere CHP'den açılan kontenjan ise masadaki tansiyonu yükseltti.

Kemal Kılıçdaroğlu, ortak cumhurbaşkanı adaylığını desteklemeleri karşılığında küçük partilere cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık ve milletvekili listelerinden kontenjan sözü verdiği,Demokrat Parti dışındaki partilere 20’şer milletvekili kontenjanı ayrılacağını taahahüt ettiği konuşuluyor.

İsrail, İran Saldırısına Tepki İçin Harekete Geçiyor! ABD Gerilime Temkinli Yaklaşıyor İsrail, İran Saldırısına Tepki İçin Harekete Geçiyor! ABD Gerilime Temkinli Yaklaşıyor

Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri üzerine hazırlanan ortak listede  Demokrat Parti’ye 2, Saadet Partisi’ne 3, Gelecek Partisi’ne 3, DEVA Partisi’ne 3 milletvekilliği vermeyi planladığının ortaya çıkması masayı ayağa kaldırdı.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'nin milletvekili adaylık krizine dair Ankara kulislerinden edindiği bilgiler ise şu şekilde:

''Temel Karamollaoğlu’nun Saadet Partisi, Gelecek ve Deva Partisi’nin üçlü ittifak önerisi Ali Babacan tarafından kabul edilmedi.

Küçük partiler seçime CHP listelerinden girecekler. Bir ve iki milletvekili çıkaran yerlerde ortak liste ile girilecek. Diğer yerlerde de CHP listelerinden küçük partilere kontenjan ayrılacak.

6’lı Masa’nın seçim işleri başkanları ittifak listeleri üzerindeki çalışmalarını 5 Nisan Çarşamba gününe kadar tamamlayacaklar. Ondan sonra liderler devreye girecek.

Kılıçdaroğlu, ortak cumhurbaşkanı adaylığını desteklemeleri karşılığında küçük partilere cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık ve milletvekili listelerinden kontenjan sözü vermişti. CHP liderinin, Demokrat Parti dışındaki partilere 20’şer milletvekili verileceğini taahhüt ettiği söyleniyor.

 KILIÇDAROĞLU’NUN KONTENJANI

Ortak cumhurbaşkanı adaylığı vizesini cebine koyan Kılıçdaroğlu’nun sıra milletvekili listelerine gelince çark ettiği söyleniyor. Kılıçdaroğlu’nun Demokrat Parti’ye 2, Saadet Partisi’ne 3, Gelecek Partisi’ne 3, DEVA Partisi’ne 3 milletvekilliği vermeyi planladığı konuşuluyor.

KÜÇÜK PARTİLER RAHATSIZ

Kılıçdaroğlu’nun küçük partilere önce söz verip, sıra listelerin oluşturulmasına gelince kontenjanı azaltması, küçük partiler arasında rahatsızlığa neden oldu. İlk tepkinin Ali Babacan’dan geldiği söyleniyor. Babacan’ın 20 milletvekilliğinde ısrar ettiği ifade ediliyor. Babacan’ın, “Bize 20 milletvekiliği sözü verildi, şimdi 3 milletvekilliği öneriliyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dediği söyleniyor. Babacan’ı ikna etmek için Davutoğlu ve Karamollaoğlu görüşmüş. Ama Babacan 20 milletvekili ısrarını sürdürüyormuş.

Babacan’ın itirazları nedeniyle DEVA Partisi için ayrılan milletvekili kontenjanının artırıldığı söyleniyor. DEVA’ya diğer üç partiden fazla milletvekilliği verilmesi düşünülüyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun DEVA Partisi’ne 20 milletvekilliği vermeyeceği belirtiliyor. “DEVA’ya 4-5 milletvekili olabilir” deniliyor. DEVA Partisi yöneticilerinin Kılıçdaroğlu için, Adam bizi sattı” dedikleri ifade ediliyor.

DP’ye 2, Saadet Partisi’ne 3, Gelecek Partisi’ne ise 3 milletvekilliği verileceği söyleniyor. Milletvekili listelerine son şekli verildiğinde başta DEVA Partisi olmak üzere küçük partiler açısından tablo netleşecek.''