6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7'lik ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremde 38 bin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti, binlerce vatandaş da evinden oldu.

Deprem bölgelerinde yaşanan yıkımlar altyapı yatırımlarını zarara uğrattı. Bundan dolayı su şebekelerinde arızalar meydana geldi ve şebeke suyunun kalitesi konusunda bazı sorunlar ortaya çıktı. Aynı şekilde depremzedeler evlerine giremediği için sokakta veya parklarda kurulan çadır konteynır gibi geçici barınma unsurlarını sığındı. 

Depremden etkilenen vatandaşlar, diğer illerdeki KYK öğrenci yurtlarına yerleştiriliyor. Bölgelerde çadır kentler ve konteynır kentler kuruluyor. Tatil bölgelerindeki otel, apart ve pansiyon gibi yerleşkelerde kalıyorlar. Bu yapılara ek olarak da 450 yıllık Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi de mevcut.

Mimar Sinan'ın ustalık eserim diye adlandırdığı Edirne'deki Selimiye Camiisi ile aynı zamanda inşa edilen, Hatay Payas'taki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi depremden herhangi bir zarar görmedi. Külliye Mimar Sinan tarafından, Osmanlı İmparatorluğunun başarılı sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa için yaptırılmış.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, bir menzil külliyesidir. Külliye 1574 yılında, Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Sokullu Mehmet Paşa’nın emri üzerine Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Bir kervansaray, kadın ve erkekler için bir hamam, bir medrese, bir camii ve 45 dükkânı olan bedesten seçkin bir karmaşık olan külliyeyi tamamlar. Külliyede en önemli yapı olan Kervansarayın geniş avlusu, etrafında kervanların ve yolcuların geceyi geçirdikleri kubbeli odalarla çevrilidir. Avlu ve odalar emniyeti sağlayan, 5-6 metre yüksekliğinde bir gözetleme kulesi olan kalın duvarlarla çevrilmiştir.

Külliyenin amacı hac yolunda kervanlara ev sahipliği yapmak, hac yolunu emniyet altına almaktı.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi bugün ise depremde evinden olan depremzedelere ev sahipliği yapıyor.

 Payas Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yıldız depremin 2. gününde 1500 kişiye sıcak yemek verildiğini belirtti. Şu anda da  Payas Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yıldız üç öğün yemek hizmeti ve kalacak yer temini için kullanılıyor. Depremzedeler verile hizmetten memnun durumdalar.