Dünya koronavirüsün Omicron varyantı ile mücadele ediyor. Bulaş oranı hızlı olan Omicron varyantına ilişkin araştırmalar devam ediyor. Son olarak İngiltere'de yapılan bir çalışma 3. doz aşı ile ilgili önemli veriler sağlıyor. The Lancet dergisinde yayınlanan araştırma, aşıların omicron varyantına etkisini ortaya koydu. Peki, 3. doz aşı Omicron'a karşı koruyor mu? BioNTech aşısı Omicron'da etkili mi? İşte sonuçlar...

3. DOZ AŞI OMİCRON'A KARŞI KORUYOR MU?

The Lancet dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, üçüncü doz Covid-19 aşısı corona virüsün Omicron varyantını etkili bir şekilde nötralize edebilen antikorların seviyesini artırıyor.

NTV'nin haberine göre, İngiltere'deki Francis Crick Enstitüsü ve Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nden (NIHR) araştırmacılar, AstraZeneca veya Pfizer/BioNTech aşısından yalnızca iki doz almış kişilerde üretilen antikorların, Alfa ve Delta varyantları ile karşılaştırıldığında Omicron'u daha az nötralize edebildiğini buldular.

Ancak bilim insanları, ikinci dozu takip eden ilk üç ayda antikor seviyelerinin düştüğünü, ancak üçüncü bir "güçlendirici" dozun, Omicron varyantını etkili bir şekilde nötralize eden antikor seviyelerini yükselttiğini buldu.

BİONTECH AŞISI OMİCRON'DA ETKİLİ Mİ?

Bununla birlikte çalışmada, üç dozun tamamı için Pfizer/BioNTech aşısı almış kişilerde, genel olarak antikor seviyeleri, iki doz aşıya kıyasla Omicron'a karşı yaklaşık 2,5 kat daha yüksek olduğu görüldü.

Her iki aşıdan iki doz alan ve daha önce Covid-19 semptomları olduğunu bildiren kişilerde, geçmişte hastalık semptomları olmayanlara kıyasla, Omicron'a karşı daha yüksek antikor seviyeleri de bulundu.

Diğer taraftan araştırmacılar, antikor seviyelerinin tek başına aşının etkinliğini tahmin etmese de, şiddetli Covid-19’a karşı çok iyi bir koruma göstergesi olduğunu belirtti. Çalışma, antikorları ölçülebilir seviyelere çıkarmak ve ciddi hastalık ve hastaneye yatışlara karşı koruma miktarını en üst düzeye çıkarmak için üç doz Covid-19 aşısının gerekli olduğunu doğruladı.


NIHR'nin UCLH Biyomedikal Araştırma Merkezi'nde bulaşıcı hastalıklar danışmanı olan Emma Wall, "Aşı merkezlerinin dışında sıraya giren insanlara, kendilerini Omicron'dan korumanın en iyi yolunun aşı güçlendirici olduğu konusunda güvence verilmelidir. Henüz üçüncü bir doz, hatta ilk doz aşısını yaptırmamış insanlar için çok geç değil" dedi.