Kısa çalışma ödeneğine ilişkin detaylar belli oldu. Buna göre kısa çalışma ödeneğine yeni başvuru kabul edilmeyecek. 31 Ocak tarihinden sonra işe alınan kişiler bu kapsamın dışında tutulacak. Örneğin, 31 Ocak tarihine kadar işveren, 10 çalışanı için kısa çalışmaya başvurmuş ise yine 10 çalışanı için uzatmadan yararlanabilecek ve bu çalışanları için nisan, mayıs, haziran aylarını kapsayan 3 ay da ödenek alabilecek.

31 Mart tarihine kadar kısa çalışma ödeneği hakkı bulunan ancak kısa çalışmaya ara vermiş işverenler de haziran sonuna kadar ki uzatmadan yararlanabilecek.

Önceki başvurularda, kısa çalışma ödeneğine hangi çalışma süreleri ve hangi çalışanlar için başvurulmuşsa aynı şartlarda haziran sonuna kadar devam edecek.

Kısa çalışma sürelerinde ve çalışan sayılarında değişiklik yapılmayacak. İşyeri, haftalık çalışma süresini 30 saat azaltmış ve bu şekilde kısa çalışmaya başvurmuşsa, yine 30 saat üzerinden kısa çalışma ödeneği alabilecek. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için kısa çalışma süresince işçi çıkartılmaması gerekiyor. Bu kapsamda işçi çıkaran işyerleri, kısa çalışma ödeneğindeki uzatmadan yararlanamayacak ve kısa çalışma uzatma işlemi de İŞKUR tarafından iptal edilecek.

Yeniden başvuruya gerek yok

Uzatmadan yararlanacak işyerlerinin yeniden başvuru yapmasına gerek olmayacak, İŞKUR otomatik olarak süreyi uzatacak.

Ücretsiz izinde olup nakdi ücret desteği ve aynı zamanda kısa çalışma ödeneğini aynı anda alamaz.

31 Mart’ta, kısa çalışma ödeneğinin bittiği süre sonrası çalışanını ücretsiz izne gönderen ve bu kapsamda da ücretsiz izin desteği, bir başka ifadeyle nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanların kısa çalışmada süre uzatımından yararlanabilmesi için nakdi ücret desteğinin iptal edilmesi gerekiyor. Daha açık bir anlatımla, çalışan hem ücretsiz izinde olup nakdi ücret desteği ve aynı zamanda kısa çalışma ödeneğini aynı anda alamaz.

Kısa çalışma ödeneğinden çıkarak, normalleşme desteğinden yararlanan işyerleri de kısa çalışmadaki haziran sonuna kadar olan uzatmadan yararlanamayacak.

Kısa çalışma ödeneğinde yapılan ödemeler işsizlik maaşını etkilemeyecek, işsizlik maaşından kısa çalışma ödeneği kesilmeyecek.

En düşük kısa çalışma ödeneği miktarı 2.146 lira, en yüksek kısa çalışma ödeneği miktarı ise 5.366 lira

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemeyecek. Buna göre en düşük kısa çalışma ödeneği miktarı 2.146 TL, en yüksek kısa çalışma ödeneği miktarı ise 5.366 TL.