Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı duyurdu! İhtiyaç sahibi ailelere 900 ₺-2.500 ₺ arasına değişen tutarlarda verilen doğalgaz desteği vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. 3 milyar lira bütçe ile hayata geçirilen Doğalgaz Tüketim Desteği’ne ilişkin mart-nisan aylarını kapsayan birinci dönem ödemeleri yapıldı.

Bu kapsamda 331 bini aşkın haneye toplam 114.2 milyon lira destek verildi. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bu destekten yararlanmak isteyenler başvuru yöntemiyle ilgili konuları merak etmeye başladı.

ARANAN ÖZELLİKLER NELER?
Başvuru sahibinin taşıması gereken şartlar şöyle:

Türk vatandaşı olması,
Doğalgaz arzı sağlanan ilçe/beldede ikamet ediyor olması,
İkamet adresinde ön ödemeli ya da faturalı sayaca bağlı bir doğalgaz aboneliği bulunması,
Ödenecek faturasının mesken abone grubuna ait olması,
Hakkında ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca hak sahipliği kararı verilmesi gerekiyor.

BAŞVURULAR NE ZAMAN?
Bu kış dönemi için 5 Eylül itibarıyla başvurular alınmaya başladı. İhtiyaç sahibi olmak şartıyla doğalgaz altyapısı bulunan 647 ilçe/beldede ikamet eden ve doğalgaz aboneliği olan ihtiyaç sahibi vatandaşlar destekten yararlanmak için başvuru yapabilir.

BAŞVURULAR NEREDEN YAPILACAK? 
Doğalgaz Tüketim Destek Programı’na e-Devlet üzerinden başvuru yapılabiliyor. Destekten yararlanmak isteyen vatandaşlar, sistem üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sunulan ‘Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti’ ekranından gerekli bilgileri doldurarak başvuru yapabilecek. İhtiyaç sahibi vatandaşların, e-Devlet’ten yaptıkları başvuruları onaylandıktan sonra hak sahipliği bulunan vatandaşlar PTT’ye gidip faturalarını ibraz ederek destekten yararlanabilecek. Diğer yandan ön ödemeli sayaç kullanan vatandaşların ise destek miktarı kartlarına yansıtılacak. Destek 6 aylık kış dönemini kapsayacak. Ödemeler, iki eşit taksit ile yapılacak.

KİRACILARA İLK DEFA VERİLEN HAK 
Önceki dönem içerisinde yer almayan kiracılar da destek kapsamına alındı. Bu doğrultuda başvuru şartları uygun olan ev sahibi veya kiracı olarak ikamet eden, mesken niteliğinde hanelerde yaşayan vatandaşlar destekten yararlanabilecek.

HANEDEKİ KİŞİ BAŞINA GELİR 
Bu ihtiyaç sahibi ailelere yapılan bir destek olduğundan, diğer sosyal destekler için gerekli olan gelir şartı burada da geçerli. Bir başka deyişle hanedeki kişi başına aylık gelirin 1.833 liranın altında olması gerekiyor. Yani 4 kişilik bir haneye giren toplam para 7 bin 330 liranın altındaysa doğalgaz desteğine başvuru yapılabilir.

SAĞLIK SORUNU OLANLARA DAHA FAZLA 
Sağlık raporu bulunan kronik hastalara veya hayatlarını cihaza bağlı sürdüren vatandaşlara ise ek ödeme yapılacak. Başvuru sırasında hastalığına dair raporunu sisteme giren hastaların yaşadığı hanelere, belirlenen destek tutarının yüzde 5 fazlası ödenecek.

TUTARLAR ARTIRILDI 
2022 yılı kış dönemi için destek tutarları artırıldı. Hak sahibi vatandaşlara daha önce yıllık 415 ile 1.150 lira arasında ilden ile değişkenlik gösteren ödemeler yapılıyordu. Şimdi bu tutarlar 900-2 bin 500 lira seviyesine çıkarıldı.