Kasım ayı enflasyon verilerinin 5 Aralık saat 10:00 itibariyle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanması bekleniyor. TÜFE verilerinin açıklanması ile seçimden önce yapılacak son zam oranı da büyük ölçüde netleşmiş olacak. Bilindiği üzere 6. Dönem Toplu Sözleşme ve enflasyon farkı öğretmenlerin zam oranını belirleyecek. Bununla birlikte memur ve emeklilere yüzde 2 ila 3 arasında bir refah payının da verileceği konuşulanlar arasında.


6. Dönem Toplu Sözleşme, enflasyon farkı ve refah payının da verilmesiyle birlikte toplam öğretmen zammının tahminen %25 oranında olacağı düşünülüyor.


Peki Öğretmen Maaşları Ne Kadar Olacak?


Eğer %25 zam gelirse 8.576 TL ila 9 bin TL arasında değişen sözleşmeli öğretmen maaşı yaklaşık 11 bin TL civarında olacak. Aynı zamanda kadrolu öğretmen maaşı çalıştıkları yıl süresi ve kademeye göre en düşük 10 bin TL ile 12 bin TL arasında değişmektedir. Buna göre 2023 Ocak zammıyla birlikte kadrolu öğretmen maaşlarının en düşük 12.500 olması bekleniyor. Haftalık ders saatine göre ödeme alan ücretli öğretmenlerin maaşları 30 saat derse girmeleri dahilinde 5.740 TL olarak bilinmektedir. Yapılması tahmin edilen %25’lik zamma göre ücretli öğretmenlerinde en düşük 7175 alacağı düşünülüyor.
 
Öğretmenler verilecek zamdan memnun olacak mı?


Enflasyonun artmasıyla birlikte alım gücünün düşmesi öğretmenleri geçim sıkıntısı ile baş başa bıraktığı görülmektedir. Öğretmen camiası, ancak %100 oranında bir zam yapılması halinde alım gücünün istenilen seviyeye ulaşacağını dile getiriyor…


2023 seçimlerinden önce son zam!


Öte yandan 2023 Haziran ayında Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinden önce yapılacak olan son zam, 2023 Ocak ayı zammı olduğu biliniyor. Bu bakımdan diğer yıllara nazaran Ocak ayı yapılacak zam son derece önemini korumaktadır.


Kasım ayı enflasyon verilerinin TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan verilerle birlikte memurların 5 aylık enflasyon farkı da belli olmuş olacak ve alacakları zam oranı yüzde 90 oranında netleşti. Enflasyon ise 2,88 oldu.
Kasım 2022 enflasyon verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Enflasyon aylık yüzde 2,88 artarken, yıllık yüzde 84,39 yükseldi.