AY TUTULMASI NASIL GERÇEKLEŞİR?

Ay, Dünya'nın gölgesine girerek, Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybeder ve bu olayın sonucunda da Ay Tutulması meydana gelir. 

Bu şartlar sağlandığında Dünya'nın gölgesi Ay yüzerine düşer. Bu 42 milyar kilometreye uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından yaklaşık 8800 kilometre daha geniştir. Ay, saatte 3456 kilometre hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile 1 saat arasında değişir. Ay tutulması, yeryüzünden Ay'ın ufuk çizgisinin üzerine olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilmektedir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferinde kırıldığından dolayı, Ay tutulmasında, Ay tamamen kaybolmaz ve Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

Kanlı Ay tutulması ne zaman, hangi gün gerçekleşecek 2022? Kanlı Ay tutulması nasıl izlenir, Türkiye'den görülebilecek mi?

2022 KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN?

16 Mayıs tarihinde Türkiye saati ile 07:13’te  gerçekleşecek olan tutulma Kanlı Ay Tutulması olarak geçiyor. Bu tutulmanın etkisi 6 ay sürecek.

AY TUTULMASI TÜRKİYE’DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

Yılın ilk Ay tutulması olurken, Türkiye’den gözlemlenmeyecek.