2022 yılının ilk gök olayı olarak gerçekleşecek olan Güneş tutulması bugün gerçekleşmiş olacak. Peki, Güneş Tutulması Türkiye'den görülecek mi? Güneş Tutulması ne zaman gerçekleşecek ve saat kaçta? İşte yanıtı!

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?

2022 yılının önemli gök olaylarının yer aldığı takvime göre, bu yılın ilk Güneş tutulması 30 Nisan 23:27'de meydana gelecek.

Güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi? Güneş Tutulması saat kaçta olacak, ne zaman?

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUR?

Ay Güneş'ten yaklaşık 400 kere daha küçüktür ancak bize Güneş'ten 400 kere daha yakın olduğu için gökyüzünde ikisi de aynı büyüklükte gözükmektedir.

Bir Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın Yeniay safhasında olması ve yer etrafındaki yörüngesinin düzlemi ile Yer'in Güneş etrafındaki yörünge düzleminin arakesit noktaları doğrultusunun Güneş'in merkezinden geçmesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle Güneş Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır.

2022 GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

Güneş tutulması Antarktika, Güney Amerika, Pasifik okyanusundan izlenirken, Türkiye'den izlenemeyecek.

Bir sonraki güneş tutulması 20 Nisan 2023'te; bu tutulma, hem tam güneş tutulması hem de "ateş çemberi" veya halkalı güneş tutulması özelliklerini gösteren melez bir tutulma olacak.