Yeni yılda uygulanacak vergi ve harçlar belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tarife 1 Ocak itibariyle uygulamada olacak. 2022 yılı ehliyet harç ücretleri de değişti. Peki, 2022 yılı ehliyet harç ücretleri ne kadar oldu? A sınıfı ve B sınıfı ehliyet harcı ne kadar oldu? Ehliyet yenileme ücreti ne kadar? İşte 2022 ehliyet harç ücretleri...

2022 EHLİYET HARCI NE KADAR OLDU?

2022 yılında vergi, harç ve cezalarda yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 olarak belirlendi. Yeni yılda ehliyet harçları da aynı değerleme oranında artacak.

A sınıfı ehliyet harcı, 272 liradan 370 lira 40 kuruşa, B sınıfı ehliyet harcı ise 820 liradan 1116 lira 90 kuruşa çıkacak.

Diğer ehliyet harçları ise bin 368 liradan bin 863 lira 70 kuruşa yükselecek.

EHLİYET RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Ehliyet yenilemek için ilk yapmanız gereken randevu almak. Bu zorunlu. Randevu için Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz veya ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresi üzerinden başvurabilirsiniz. Gününüzde gitmediğiniz zaman sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.

EHLİYET DEĞİŞİM ÜCRETİ NEREDEN YATIRILACAK?

Randevunuzu aldınız, başvurmaya gideceksiniz. 30 liralık değişim ücretini (değerli kağıt bedeli) başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.

EHLİYET YENİLEMEDE GEREKLİ BELGELER

Randevu aldıktan sonra başvuru için eski sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, 1 biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan ve en önemlisi de ‘sürücü olur’ yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu gerekiyor. Yeni E sınıfı ehliyet 5 yıl geçerli. Diğerlerinde süre ise 10 yıl.

NE KADAR ÖDENİYOR?

Eski tip ehliyet yenileme: 15 lira

Yeni nesil sürücü belgelerindeki bilgilerin, çipli kimlik kartlarına entegre edilmesiyle vatandaşların, yanlarında ayrıca ehliyet bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Eski tip kimlik ve ehliyetlerde bu uygulama yapılamıyor. ‘İki işlev tek kart’ sistemi için hem ehliyetin hem de kimlik kartının çipli olması gerekiyor. Yine önce randevu alınıyor. Herhangi bir nüfus dairesine giderek başvuru yapılıyor. Ehliyetin nüfus cüzdanına entegrasyonu ücretsiz olarak 1 dakikada gerçekleştiriliyor. Kartınız 1 gün içinde evinize ulaştırılıyor. Bu uygulamayla ilgili bir süre sınırı bulunmuyor.