Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, geçtiğimiz yıl AFAD’la birlikte 16 ilde belirlenen obruk tehlikesinin bu yıl da bu illerin çoğunda gözlemlendiğini açıkladı. Arık, Konya Teknik Üniversitesi ve AFAD Başkanlığı’nın, Obruk Eylem Planı kapsamında tehlike ve risk haritasını güncelleme çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Obruk Tehlikesi Genişliyor
Prof. Dr. Arık, Türkiye'nin karstik kayaçlarla kaplı olduğunu vurgulayarak, özellikle Konya Kapalı Havzası'ndaki illerde obruk oluşumlarının öteden beri devam ettiğini söyledi. Son haftalarda Konya dışında da birçok ilden obruk oluşumu haberleri aldıklarını ifade eden Arık, Eskişehir, Afyonkarahisar, Denizli, Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Sivas, Diyarbakır, Bitlis, Batman, Erzurum ve Şanlıurfa’da da obrukların görüldüğünü belirtti. Batı Anadolu’da ise Denizli’den sonra Manisa’da obrukların oluşmaya başladığına dikkat çekti.
Geçtiğimiz yıl belirlenen 16 ilde obruk tehlikesi devam ediyor. Bu iller arasında Konya, Aksaray, Karaman, Nevşehir, Eskişehir, Afyonkarahisar, Denizli, Ankara, Çankırı, Çorum, Sivas, Diyarbakır, Bitlis, Batman, Şanlıurfa ve Manisa bulunuyor.
Kuraklık ve Yeraltı Suyu Kullanımı Obrukları Artırıyor
Obrukların yer altındaki boşlukların genişlemesi ve üzerlerindeki yükü taşıyamaması sonucu oluştuğunu açıklayan Arık, yeraltı su seviyesinin düştükçe boşlukların büyüdüğünü belirtti. Karstlaşmaya uygun kayaçların, aşırı yeraltı suyu kullanımı ve iklim değişikliği ile birleştiğinde obruk oluşumlarının hızlandığını vurguladı. Arık, bu süreçte kuraklığın da etkili bir faktör olduğunu söyledi.
Obruk Risk Haritaları Oluşturuluyor
Arık, AFAD ile yapılan iş birliği kapsamında duyarlılık ve risk haritalarının çıkarılmaya başlandığını belirtti. Obruk oluşma potansiyeli olan bölgelerin belirlenerek planlama çalışmalarının devam ettiğini, ancak bu haritaların çıkarılmasının obrukların tamamen duracağı anlamına gelmediğini de ekledi.