Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde 223 gün geride kaldı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Ukrayna birliklerinin üç cephede birden zafere doğru ilerlediğini bildiriyor. Ukrayna ordusu, Ağustos ayında karşı taarruza geçtiği güneydeki Herson'da Rus savunma cephesini yarmayı başardı.

Vladimir Putin'in resmen 'ilhak' ettiğini duyurduğu Herson'un kuzeydoğusundaki Dinyeper Nehri çevresinde şiddetli çatışmalar var. Herson'da Rusların atadığı işgal yöneticisi Vladimir Saldo, Ukrayna ordusunun yaklaşık 30 km ilerleyerek Dudchany kenti yakınlarına geldiklerini itiraf etti.

Rus mevzilerini aşan Ukraynalıların ilerleyişi Moskova tarafından da doğrulandı. Rus askeri yetkililer, "Ukrayna ordusuna çok yoğun savunma ateşi açıyoruz" açıklamasını yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konashenkov da Ukrayna'nın bölgede tank sayısı olarak üstün olduğunu ekledi.

Rusya'nın 2014'te el koyduğu Kırım'la hemen kuzeyinde yer alan Herson arasında Dinyeper Nehri bulunuyor. Ukraynalılar, haftalardır Kırım'la Herson bağlantısını kesmek için nehir üstündeki köprüleri bombardımana tutuyordu. Ukraynalılar, Dinyeper Nehri'nin batısında bulunan yaklaşık 25 bin Rus askerinin ikmal hattını koparmayı hedefliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy "Birkaç bölgede kurtardığımız yerler oldu, birçok yerde şiddetli savaş sürüyor" açıklamasını yaptı. Ancak Zelenskiy bu bölgelerin isimlerini açıklamadı.

Pentagon, Ukraynalıların Herson'un yanı sıra Harkov ve Donbas'ta da muharebe görevlerini yerine getirmeye yakın olduğunu belirtiyor. Pentagon'un açıklaması, Ukrayna birliklerinin savaşın başından bu yana güney cephesindeki en ciddi başarıyı kazandığı güne rastladı. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Ukrayna ordusunun Dinyeper Nehri'ndeki köprübaşı mevzilerini Ruslardan temizlemeyi amaçladığını kaydetti ve söz konusu hamlenin Rusya için kaydadeğer bir yenilgi olacağını söyledi.

Savaştan önce 280 bin insanın yaşadığı ve halihazırda nüfusu yarıya inen Herson'un kurtarılması, çetin kış koşulları öncesinde Ukrayna için bir dönüm noktası olacak.

SEMBOLLER RUSLARIN BAŞINA BELA OLDU
Ukrayna askerleri bugün Herson'un kuzeydoğusundaki Davydov Brod köyüne bugün bayrak dikti. Köy çevresindeki çatışmalar aylardır devam ediyordu.

Bir Rus televizyon kanalı ise, Ukraynalıların Herson'un kuzeydoğusunda başarıya ulaştığını kabul etti. Televizyona göre, Ukrayna ordusu hem asker sayısı hem de silah açısından bölgede Ruslardan üstün.

Televizyona çıkan Rus askeri blogger Roman Saponkov, Herson'da cephe hattı yarılan Rus askerlerinin aylardır aynı bölgede görev yaptığını ve değiştirilmediğini yazdı. Saponkov'un uzun analizinde dikkat çeken detay ise, Ukrayna birliklerinin kendi zırhlı araçları ve tanklarına işgalin simgesi Z ve V yazması oldu. Blogger'a göre, sahte Z ve V'ler Rusların kafasını karıştırdı.