Avcılar Belediyesi yirmi yıldır Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yönetiliyor. Dört dönemdir hiçbir sağ parti adayı Avcılar halkını ikna edemedi. Sağ partilerin Avcılar ilçesini kazanamamasının birçok nedeni var; ama en önemlisi kendi aralarında “BİR” olamamalarıdır. MHP, Ak Parti, Saadet Partisi, BBP vb. partiler bir arya gelip birbirlerini desteklemediler.

CHP ise bu boşluğu çok iyi kullanarak neredeyse hiç çalışmadan dört dönem koltuğu kimseye kaptırmadı. Sağ partiler kendi içinde benden senden kavgası yaşarken, CHP oturduğu yerden TV izlermişçesine seçimler kazandı.

Avcılar’ın demografik yapısı yirmi yıl öncesi gibi değil. Özellikle 1999 depremi sonrası büyük göç veren Avcılar ilçesi, demografik yapı açısından da büyük değişime uğradı. Bununla doğru orantılı olarak seçmen profili de değişti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) açıkladığı rakamlara göre Avcılar'ın nüfusu geçen yıla göre 4 bin 912 kişi artarak 435 bin 682'ye yükseldi. Avcılar nüfusunun 217 bin 896’sını erkekler, 217 bin 786’sını ise kadınlar oluştururken Avcılar İstanbul’un en büyük 15. ilçesi oldu.

Kadın ve erkek nüfusunun neredeyse eşit olduğu nadir yerlerden biridir Avcılar. Seçime girecek partilerin adayları bu bakış açısıyla projeler üretmesi gerekiyor. Çünkü her dönemde kadınlar ön planda olmasa da toplumun değişiminde kadınlar büyük rol oynamıştır.

Kılık kıyafet düzenlemesinde erkeklere yasaklar getirilmesine karşın, kadınlara yönelik hiçbir yasak konulmamıştır. Bunun üzerine Atatürk’e bir soru yönetilmiş. Paşam, “kadınlara neden kıyafet zorunluluğu getirmediniz?” Atatürk’ün cevabı ise şöyle olur: “Türk kadını zekidir. Onlar kendi modalarını kendileri oluşturur.” diye cevap vermiştir.

Zeki bir insandan zekice bir cevap gelmiş. Çünkü Atatürk te biliyordu ki hiçbir kadına zorla bir şey yaptırılamaz. Zorla bir şey yaptırmaya kalkarsanız sonu isyanla biter ve yapmak istediğin devrim daha olgunlaşmadan biter...

Avcılar ilçesinin üç büyük mahallesi Yeşilkent, Cihangir ve Tahtakale’dir. Doğru orantılı olarak seçmen nüfusunun en fazla olduğu ilk üç mahalledir. Ancak Avcılar’ın kaderini belirleyecek iki mahalle vardır: Yeşilkent ve Cihangir’dir.

Bu iki mahallede hangi parti yüksek oy alırsa Avcılar’ı da almış demektir… Demek oluyor ki, adayların iki mahalle üzerinde daha yoğun çalışmalar yapması gerekiyor.

Yeşilkent mahallesinde muhafazakâr doğu seçmeni Ak Parti için büyük avantaj olarak görülüyor. Ama asla çantada keklik değiller. Onları ikna edebilecek projelerle gidilirse ve bu projelerin uygulanabilirlikleri ikna edici olursa oyların büyük kısmını alır. Ancak yaparız ederiz gibi ikna edici olmayan bir yaklaşım sergilenirse büyük bir oy kaybına neden olunur…

Yirmi yıldır Avcılar belediyesini yönetenlerin Avcılar için elle tutulur bir proje üretmemesi ve yönetememesi sağ partiler için büyük bir avantajdır. Bu avantajı bu seçimde sağ partiler kullanamazsa herkes şunu iyi bilsin ki, Avcılar ilçesi uzun bir süre el değiştirmez. Solun değişmez kalesi olarak lanse edilmeye başlanır…

Sonuç olarak;

İyi oku

İyi düşün

Ve

İyi uygula

Sonuç kaçınılmaz olur.

Vesselam

Hamza KILIÇASLAN