Eğitim camiasını yakından tanıyan ve bilen biriyimdir. Her yıl okul sezonu başlamadan önce aynı haberler yapılıyor. Okullar adam kayırıyor, para topluyor vb birçok şikayetler... Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Meslek lisesi dışında kalan okulların birçoğu bir eğitim yılı boyunca çok zor şartlarda okulu idare ediyor. 

MEB'in okul içi ihtiyaçlara ayırdığı bütçe sınırlı. Dolayısıyla okul yöneticisi yıl boyunca okulun her türlü ihtiyacını karşılamak için alternatif gelir elde etmek zorunda kalıyor. Gelir olmazsa okul içi ihtiyaçların karşılanması mümkün değildir. En basitinden MEB, bir temizlik işçisinin parasını ben karşılarım diyor. Büyük bir okul için bir temizlik personeli yeterli mi? Hayır. İdare ihtiyaca göre dışarıdan bir veya daha fazla temizlik personelini  işe alıyor. işe alınanların yıllık giderlerine bakıldığında bir okulun ne zor şartlarda idare edildiğini görmek için yeterli olduğunu düşünüyorum...

MEB'in acilen bütçe düzenlemesi yapması gerekiyor. Bunu yaparken de il müdürleriyle koordineli yapılması gerekiyor. MEB, il müdürleriyle, İl müdürleri ilçe MEM müdürleriyle ve İlçe MEM'ler de okul müdürleriyle oturup yıl içinde bir okulun gider hesaplaması yaparak yaklaşık gider maaliyet çizelgesini hazırlaması gerekir diye düşünüyorum.

Dışarıdan "okullar para topluyor" demesi çok kolay. İşin aslı işin içine girilince anlaşılıyor. Tabii, mutlaka istismar eden vardır. Elini ovuşturan da vardır. Ama tüm okul yöneticilerini töhmet altında bırakmak doğru değildir.

Okullar bizim geleceğimiz. geleceğimizin ışıkları okullardan çıkıyor. Okullarımıza sahip çıkalım. Daha iyi koşullarda çocuklarımızın okuması için elimizden geleni yapalım. Özellikle mahalle sakinlerinin  okullarına sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. 

 İyi bir gelecek ahlaklı ve mutlu bir nesillle olur!

Vesselam

Hamza KILIÇASLAN