Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 yılı için için tercih danışmanlığı kılavuzunu yayımladı. Kılavuzda tercih danışmanlığının takvimi ve danışmanların dikkat etmesi gereken ve uygulaması gereken hususlar yer almakta. 

image-788

1.   TERCİH DANIŞMANLIĞI BİRİMLERİNİN UYMASI GEREKEN ESASLAR

 

1.1.           LGS tercihlerinde sorumluluk veli ve okul müdürlüklerine aittir. Öğrencilerin tercihleri öğrenci velisi ya da okul müdürlükleri tarafından sisteme girilir. Tercih danışmanlığı birimlerinde görevlendirilen rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar sisteme tercih girişinde bulunmayacaktır.

1.2.           YKS tercih sürecinde tercih sorumluluğu tamamen öğrenciye\bireye aittir. Tercih danışmanlığı birimlerinde görevlendirilen rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar sisteme tercih girişinde bulunmayacaktır.

1.3.           Okul müdürlükleri ve RAM’lar tarafından LGS/YKS tercih kılavuzlarında yer alan takvim doğrultusunda tercih danışmanlığı birimlerinin çalışma planları oluşturularak 8. - 12. sınıf öğrenci ve velileri ile paylaşılacaktır.

1.4.             Rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar e-Rehberlik Sistemi’ne https://mebbis.meb.gov.tr adresindeki T.C. Kimlik Numaralarına tanımlı olan hesapla giriş yapacaktır.

1.5.           Rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından tercih danışmanlığı hizmeti verilen öğrenci/bireyler T.C. Kimlik Numarası ile MEBBİS e-Rehberlik Sistemi/Tercih Danışmanlığı- Öğretmen İşlemleri/Öğrenci Kayıt sekmesi kullanılarak tercih dönemi içerisinde sisteme işlenecektir.

1.6.           YKS tercih sürecinde herhangi bir okulda kaydı bulunmayan bireylere hizmet verilmesi durumunda e- Rehberlik Sistemi/Tercih Danışmanlığı-Öğretmen İşlemleri/Öğrenci Kayıt sekmesine bireyin T.C. Kimlik Numarası ile birlikte adı ve soyadının da sisteme işlenmesi gerekmektedir.

1.7.           Deprem bölgesi illeri ile depremden etkilenerek diğer illerimize nakil giden öğrencilerimiz başta olmak üzere; tercih danışmanlığı sürecinde sağlık sorunları nedeniyle yüz yüze hizmetlerden yararlanamayacak olanlara gerektiğinde danışmanlık hizmeti ilgili okul müdürlükleri ve RAM’lar tarafından uzaktan çevirim içi olarak sunulabilecektir.

2.   TERCİH DANIŞMANLIĞI BİRİMLERİNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

2.1.           Öğrencilere ilgi, değer ve yetenekleri doğrultusunda bir üst öğrenim kurumuna geçiş sürecinde rehberlik edilmesi,

2.2.           Öğrenci ve velilere, karar verme sürecinde gereken rehberlik hizmetlerinin sunulması,

2.3.           Öğrencilerin üst öğrenim kurumlarına yerleşmeleri aşamasında ailelerinin sosyo-ekonomik koşulları da dikkate alınarak sağlıklı karar verebilmelerine katkı sunulması

2.4.           Tercih edilecek eğitim-öğretim kurumlarının, özel durumu olan öğrencilere (özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, okul birincileri, yerleştirme kılavuzlarının öngördüğü başarılı öğrenciler vb.) ilişkin koşullarının öğrenci ve veliye açıklanması,

Öğrenci ve velinin birbirlerinden farklı istek ve beklentilerinin olabileceği göz önünde bulundurularak bu durumun bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirilmesi; öğrenci ve velilerin bu çerçevede yönlendirilmesi gerekmektedir.

Kılavuzu indirmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz...

2023_Yl_Tercih_DanAmanl_Hizmeti_Klavuzu_08.06.2023