Yarıyıl tatilinde iki yıldır ödev yasaklanıyor. Çocuklar yıl boyunca ağır ödevler altında ezildiği için onlara bir nebze nefes aldırmak için ödevlerin yasaklanmasını doğru buluyorum. Çünkü öğrencilerimizin tüm hayatlarını okul ve ödev ekseninde geçirmesi onların hayatları boyunca kendilerine gerekli olan birçok beceriyi kazanmadan büyümelerine neden oluyor.

Milli Eğitim Bakanımızın açıkladığı sosyal aktivitelerin yanı sıra çocuklarınıza günlük yaşam becerileri kazandırmanız için yarıyıl tatili güzel bir fırsat. Bu konuda neler yapabiliriz ele alalım.

Öncelikle çocuğunuzun ihtiyacı olan günlük yaşam becerilerini belirlemeliyiz. Çünkü yaşamış olduğunuz ortam çocuklarınızın farklı beceriler kazanmasını gerektirir. Örneğin eviniz sobalı ise soba yakmayı öğrenmesi gerekir. Kaloriferli bir evde oturuyorsanız kombiyi açması ve ısı ayarını yapmayı öğrenmesi gerekir. Bu becerileri belirlerken çocuğunuzun yaşına uygun beceriler olmasına özen gösteriniz.

İkinci aşamada belirlediğiniz günlük yaşam becerilerinden hangilerini kazanmış olduğunu hangilerini kazanmamış olduğunu tespit ediniz.

Üçüncü aşamada belirlediğiniz yaşam becerilerini kazandırmak için bir program yapınız.

Dördüncü aşamada bu becerileri kazandırmak için çalışmalar yapınız. Çocuğunuza bir beceri kazandırırken önce kolay yapılabilecek şeylerden başlayınız, aşama aşama zorlaştırarak ilerleyiniz. Çocuğunuzun her şeyi mükemmel yapmasını beklemeyiniz. Bazı şeylerin dökülmesine, kırılmasına, yanlış yapılmasına öfkelenmeyiniz. Çocuğunuza karşı sabırlı olunuz. Onu cesaretlendiriniz ve başarması için motive ediniz. Çocuğunuz bir beceriyi kazanmada zorlanıyorsa ona baskı yapmayınız, o beceriyi kazanması için programı zamana yayınız.

Örnek olarak  7 yaşındaki çocuğum için yemek ısıtma becerisi çalışmamı videodan izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=GtMGZzNINY4

Evde yapacağınız bazı çalışmaları  youtube ve facebook sayfamızından inceleyebilirsiniz.

Evde Eğitim  facebook sayfası: https://www.facebook.com/evdeegitimcalismalari/ 

Evde eğitim youtube kanalı: https://www.youtube.com/c/EvdeEğitim

- - - -