Rahmetli MAhmud Esad Coşan Hocaefendi’mizden günümüze uzanan çok temel bir yazı 
 

DEDİKLERİMİZ BİR BİR ÇIKIYOR !
 

Olaylar, bize inanmayanların kafalarına balyoz gibi inmekte; ikazlarımıza kulak asmayanlar çok pişman, çok perişan, çok muazzam zararda… Artık herkes müthiş ve vahim bir mücadelenin ortasında olduğunu anlamalı, çok süratli bir şekilde toparlanmalı, kenetlenmeli, çok acil, çok sert ve çok ciddi tedbirler almalı…
 

ÜÇ MÜHİM ve ÜÇ VAHİM SAVAŞIN İÇİNDEYİZ:
 

Bunların BİRİNCİSİ, 
 

İman ile küfrün savaşıdır, uzun yıllardan beri sürüyor ama halkın çoğu işin farkında değil; çünkü küfür, maskeli, kamufleli, yağlı-ballı, dallı-güllü, boyalı, paravanalı. 
 

Millet uyutulmuş, avutulmuş, kandırılmış; zehri şifa diye içiyor; şerri asrın icabı, modernlik ve medeniyet diye işliyor; şeytana, felsefe, bilim, teknolojinin gereği diye uyuyor; güzelim dinini ve canım imanını gericilik sanıp terk etmiş, cehenneme doludizgin koşturmakta… Düşmanlar da bu işe kıs kıs gülüp, küfrün ateşini habire körüklemekte…
 

Bu savaşın hiç şakası yoktur, insan aklını başına toplamazsa hem dünyasını, hem de sonsuz ve ebedî âhiret hayatını mahvedebilir. Onun için herkesin canla başla İslâm’a sarılması, mutlaka Kur’ân-ı Kerîm’e tâbi olması, tamamıyla sünnet-i seniyye-i nebeviyye yolunda, ciddiyetle kulluk vazifelerini yapmaya başlaması lâzım…
 

İKİNCİ SAVAŞ, 
 

Beynelmilel siyaset alanında. “Yeni Dünya Düzeni”, İslâm ülkelerini ve müslüman halkları hedef almış bulunuyor. Bu arada Türkiye olarak biz de en ön sırada, topun ağzındayız. 
 

Organize dış düşmanlar, bizi parçalamayı şiddetle arzuluyor; kararları kesin, çalışmaları yoğun ve derin; bu konuda bir hayli mesafe de aldılar. İçte de birçok hain destekçileri var. Gözleri dönmüş, insafları yok, hırsları müthiş; hareketlerine bakılırsa her şeyi göze almışlar, harıl harıl dalavere ve manevra peşindeler, pervasız, şeytanca çalışıyorlar. 
 

Eğer sonuca ulaşırlarsa bizim için çok kötü günler başlar, Allah korusun! Bosna’dan daha fena oluruz. Bu bir var olma, hayat-memat meselesi olduğundan, milletini, vatanını, tarihini seven herkes, çok ciddi şekilde iş birliği yapmalı, çok iyi hazırlanmalı, çok müessir tedbirler almalıdır. 
 

Vatanı hiçbir şekilde böldürtmemeliyiz. Düşmanları yok edecek her türlü hazırlık, alet edevat, silah-cephane, plan-program devlet ve milletçe eksiksiz tedarik edilmelidir.
 

ÜÇÜNCÜ SAVAŞ, 
 

Kalkınma ve iktisaden güçlenme savaşıdır. Bu konuda başarılı olursak, ilk iki savaşı da kazanacak bir seviyeye gelebiliriz. O halde bu üçüncü savaşın önemini herkesin çok iyi kavraması lâzım. Halkımız genellikle ekonominin ne kadar önemli olduğunu idrak edemiyor. Bakıyoruz da ekonomiye suikast yapanları şiddetle cezalandırmıyor; konuyu azim ve dikkatle takip etmiyor, mesullerin yakasına yapışmıyor, koruyucu tedbirleri uygulamıyor.
 

İktisaden çok güçlü olmamız gerekiyor; kalkınmayı, çağı yakalamayı, hasım ve rakipleri geçmeyi mutlaka sağlamalıyız.
 

Fert, millet ve devlet olarak tasarrufa sımsıkı riayet etmek zorundayız, israfın her çeşidinden, lüks ve gösterişten şiddetle kaçınmalıyız. Düşmanların mallarını asla almamalı ve kullanmamalıyız.
 

Kendi aramızda tasarruf ederek, sermayelerimizi birleştirip çok iyi kullanacak emin ellere teslim etmeliyiz.
 

Stratejik önemi olan imal ve üretim dallarına acilen yönelmeliyiz.
 

Dış ticarete, ihracata çok önem vermeli, gözümüzü dört açarak üretimimizi pazarlamalı, döviz kazanmalıyız; çok uluslu şirketler kurmalıyız.
 

Varlık, birlik ve dirliğimizin devamı, çok uyanık, çok çalışkan, çok üretken, çok hesapçı, çok azimli olmamıza bağlı; en küçük detayı bile ihmal etmeyelim, sabır ve sebat gösterelim ve asla yılmayalım.
 

ÜMİTSİZLİK HARAM, İNŞAALLAH ZAFER MÜ'MİNLERİNDİR!
 

Prof.Mahmud Es’ad Coşan

İslam Dergisi 

Haziran 1994

(Başmakaleler -1- kitabı, s. 360)