Allahın izniyle ramazanı şerifin sonuna geldik. Dini vecibelerimizi tam yapmamız gerekir. Bayramın kaynağı peygamberimiz s.a. v Yesrip şehrine gelince, Yahudilerin kendine aralarında eğlendikleri, Sevinçli oldukları günlere şahit olur.

Peygamber efendimize de konu anlatılır. Yüce mevlamız hicretin ikinci yılında Müslüman, ergen, mazereti olmayanlara bir ay oruç tutmayı farz kıldı.

Bir ay rabbinin emirlerini harfiyen uygulayan müminlere Allah sevin günlerini ikram etti. Bayram günleri oruç tutulmaz. Vücudum oruç tutmaya alıştığı için altı gün Şevval ayının orucunu tutayım diyen mümin günah işler.

Şevval ayında ister art arda, isterse Müslüman farklı günler de altı gün oruç tutarsa Allah o yılı o kişi için bütün yılı oruçlu geçirmiş sevabı veriri.

Bayram namazının hükmü dinimizde vaciptir. Erkekler mutlaka kılmalıdırlar. Bayram nazmının vakti bulunulan yere güneşin doğumundan en az  45 dakika sonra  kılınır. Camiiye  geç giderek bizim imam erken kıldı olmaz.

Özellikle imalar buna riayet etmemdiler.  Bazı hocalarımızın hala yanlış işletişim dili kullandıklarını duyuyoruz. Tabii ki kalbimiz yaralanıyor.

İmamlar eğer ezbere ifade edemiyorlarsa öncesinden yazarak halka duyurusunu yapmalıdır. Öyle oluyor ki, iki kelime bir araya gelemiyor. Uzadıkça uzuyor.

Hutbe konusu merkezden geldiği için inisiyatif kullanma hakkı yok hocaların. Fakat hutbeden indikten sonra  açıktan dua eden hocalarımız, önce Arapçasını yapıyorlar, sonra ise yarı Arapça yarı Türkçe, zaten yapmış olduğu ilk dua hepsini kapsıyor.

Bayram öncesi mutlaka yapılacaklar:

1-Fitreler verilmelidir. Bayram namazı öncesi, fakirin eline ulaşmış olmalıdır. Önce akrabamız fakirse onu vermeliyiz. Ağabey, abla, amca, teyze,

2- Bayramın gecesinde yapılan dualar makbuldür.

3-Arefe günü mezarlık ziyaretlerini gerçekleştirmeliyiz. Okunması gereken sureler:

Sureleri kabrin baş ucunda da okuyabiliriz, ayak ucunda da okuyabiliriz.

Kuran okumayı bilenler hangi sureler okuyacaklarını bilirler. Fakat bir şekilde kuran okumayı bilmeyenler için  aşağıya yazılan sureler okunur.

a-11 ihlas suresi(Gül hüveallahü)

b-Felak suresi 3 adet

c-Nas suresi 3 adet

d-Ayetel Kürsi 3 adet

e-fatiha suresi 1 adet

 Sonra duasını yaparız. Mezarlıkta boş konuşulmaz. Mezarlar çiğnenmez. Mezarların üzerine oturulmaz. Yeşillikler kırılmaz, koparılmaz.

Mezarlık ziyaretine çiçekçiden çiçek alınıp gidilmez. Dikmişsek bakımını yaparız. Yoksa çiçek dikmeye niyetleniriz.

Mersin dallarının da hiçbir anlamı yoktur.  Götürmemek iyidir.