Yaşam içerisinde bizi diri ve dik tutan bazı kavramlar ve taktikler vardır. Bu kavramların içeriğine olan bağlılığımız, onları yasam felsefesi edindiğimizde hem psikososyal dünyamız hem de fizyolojik olarak sağlığımız, zinde ve enerjik olacaktır.5 U taktiği özenle seçilmiş ve araştırmayla denenmiş taktiklerdendir… Bu taktikler;

1-UNUTABİLMEK:

Esası aslında, insanların birbirini Affetmesi üzerine dayalıdır. Unutmak ve Affetmek, insanların birbirine yaptığı hataları, kötülükleri kendi küfesinde, sırtında taşımayı bırakmasıdır. Yani unutabilmek, karsı taraf için beslediğimiz negatif zihin ağırlığını sırtımızdan atmamıza da yarar… Aslında bu karşı taraftan ziyade bize katkı sağlayan büyük bir enerjidir.

2-UMUT ETMEK:

Dini ve felsefi derin anlamlar taşıyan umut, yaşamımızda adeta bir gaz pedalı gibidir. Eğer içimizde yeşerttiğimiz umutlar olmasa, geleceğe dair iyi şeylerin, güzel yarınların olacağına inancımız baltalanırsa, insan, adeta depresyon limanına demir atmakta, bir çöküş yasamakta ve dünya kendine zehir olmakta. umudunu kaybedenin ise kaybedecek maalesef bir şeyi kalmamakta.

3-UMMAK:

Temelinde bir insanın başka bir insandan beklentisine dayanır. Bu beklentiler hayatta,ilişkilerimizde, kısaca her alanda kendini gösterir.Bir çok bilge sözde,atasözünde ve tecrübeler şunu söyler:Yaşamda kanaatkar olmak, beklentilerinizi en aza indirebilmek bize mutluluğun da kapısını aralamaktadır.Beklentiler ne kadar büyük olursa hayal kırıklığıda, incinmede o oranda büyük olmakta….

4-UYUM:

dünya tarihinde tüm canlıların uzun yıllar varlıklarını sürdürmesinde yegane faktörlerden bir tanesi de canlının içinde bulunduğu ekolojik çevreye, mizana uyum göstermesi, uyum sağlayabilmesiyle olmuştur. Mesela evliliklerde en önemli dengelerden bir tanesi eşinizle uyumlu olmanız, ortak paydalarda birleşmek, birbirlerinin sınırlarını ihlal etmemekten geçer. bunun felsefi alt yapısında ise bir uyum yatar.

5-UYUMAK:

Psikolojik dünyası yerinde olan bir insan elbette kafası da rahat olmakta. gün içerisinde yorulan bedenin en önemli şarj aleti uykudur. günümüz insanının en büyük problemlerinden biri haline gelen uykusuzluk maalesef bir çok psikosomatik rahatsızlıkların başını çekmekte… iyi bir uyku veya uyuya bilmek son derece önemli bir fizyolojik ihtiyaçtır.

Hayat içerisinde ruh dünyamızın sağlıklı olması, yaşama isteği duymamız, ilişkilerimizde kendimize yön verecek 5 U taktığını kullanmak ve uygulamanın artıların kaliteli bir yaşam için elzem olduğunu düşünmekteyim.