Kamudanhaber- özel

Milli Eğitim Bakanlığı dershanelerden sonra özel öğretim kursları  ve etüt merkezlerini de mi kapatacak ? 

17-25 Aralık süreciyle başlayan dershanelerin dönüşüm süreci sonrasında birçok dershane özel okul ve temel liseye dönüştürülmüştü . 

Dershanelerin kapatılmasının ardından okullarda başlatılan destekleme ve yetiştirme kursları ile bu açık kapatılmaya çalışılsada verimli olmaması üzerine özel öğretim kursları ve etüt merkezlerine yönelik Bakanlık tarafından bir düzenleme yapılmıştı . Hatta 12 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazetede yapılan değişiklikle üç ders sayısıda beşe çıkartılmıştı . Bu şekilde dershanelerin ismi değiştirilerek özel öğretim kursları olarak yeniden açılmıştı . 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın , özel öğretim kurslarının kapatılması yönünde bir tasarrufu olacağı , özel kurslardan sadece tek ders verilebilir şeklinde bir düzenlemenin yapılacağı ve bu konuda hazırlık yapıldığı söyleniyor . 

Bakanlık özel öğretim kurslarında tek ders düzenlemesine giderse yeni açılan özel öğretim kurslarının tamamı yeniden kapatılmak zorunda kalacaktır . 

Milli Eğitim Bakanlığı özel öğretim kursları ve etüt merkezlerini kapatacak düzenlemelerle bu sorunları çözemez . Dershane sürecinde bunu tecrübe ettik . Dershaneleri kapatıp , özel öğretim kurslarında 3 derse izin verilerek özel öğretim kursları açıldı . Daha sonra 3 derste yetmedi ve 5 ders olarak düzenleme yapıldı . 

Milli Eğitim Bakanlığında özel öğretim kurslarına ihtiyaç sınav sisteminden kaynaklanmaktadır . Okullarda verilen ücretsiz kursların bu sorunu çözemeyeceği tecrübe ile sabittir . 


Teog ve LYS sistemi ile öğrenci seçme ve yerleştirme yapıldığı bir süreçte özel öğretim kurslarını kapatmak çözüm değildir . Bu sadece kayıt dışı ekonomi ile özel ders ve merdiven altı dershaneciliğin önünü açar . 


Özel Öğretim Kurslarını kapatma konusunda acele ile karar verilerek hata ediliyor. Özel öğretim kurslarını kapatmak Fetö üyelerinin ekmeğine yağ sürecektir. Fetö üyelerinin uzmanlık alanı olan özel ders , evlerde ders ve merdiven altı dershaneciliğin önü açılarak , kayıt dışı ekonomi ve kurslar oluşacaktır .

Bakanlık Özel Öğretim Kursları konusunda acele etmemelidir . Veliler , STK'lar ve paydaşlarıyla istişare etmelidir .

Sonuç olarak; 

Bakanlığın özel öğretim kursları ve etüt merkezlerine sıkı denetim ve yüksek standartlarda kalite yönergesini getirerek bu sorunu çözmesi daha faydalı olacaktır .

Kaynak : Kamudanhaber