İnsanın yaradılışından gelen özellikleri tamamen silip atamayız. Atmamız da imkansızdır. İnsanlar eğitilebilir olduğunu da biliyoruz.
 
Eğitilebilir insanlara emek çekmek gerekiyor. Hem de daha çok, daha hassas olmak önem arz ediyor. Yıllar öncesinden nesil farklı, çevre faktörleri farklıdır.
 
Onun için eğitim de olumlu ve olumsuz etmenler daha çok. İletişim araçlarının fonksiyonları arttı, hızı, etkinliği, cazibesi arttı. Eline alan bırakmıyor. Hele akıllı telefonu varsa kişinin derdi onunla uğraşmak oluyor.
 
Küçüğümüz büyüğümüzün cep telefonu varsa ki çoğumuzun var. Yanınızda arkadaşınız varmış, yokmuş sorun etmiyoruz. Yeter ki, elimizin parmakları telefonun tuşlarından ayrılmasın.
 
Yemek için davete gittik. Masa kalabalık. İki arkadaş karşılıklı oturuyorlar. Çorba bitti. Diğer yemeklere geçecekler. Elinde telefonu olan arkadaşı çok önemli görüşme yaparcasına telefonunu bırakmıyor.
 
Herhalde arkadaşı sinirlendi. Beraberlikleri  ve samimiyetleri var ki, telefonu olmayan arkadaşı “şu telefonu bir bırak dedi”.
 
Çoğumuzun başına gelen hadiseler bunlar. Üniversite okuyup bitiren kişi böyle bağımlı olursa memlekette kimlere söz dinleteceğiz. Ortaöğretim çağındaki çocukları onun için alıştırmamak gerekiyor.
 
Yolculuklarda alışkanlık oldu. Otobüslere bindikten sonra dikkat ediyorum. Yolculuk esnasında yaş bakımından, eğitim bakımından cep telefonuyla alakası yoktur diye düşünüyorsun, eline hemen telefonunu alıyor.
 
Tabii ki herkesin kendi hakkıdır. Herkesin özgürlüğü vardır. Fakat bu kişilerin durumlarını enteresan kılan çocuklarının ders çalışması yerine cep telefonuyla ilgilenmelerinden şikayetçi oluyorlar.
 
İnsanları bu kadar etkileyen kendine bağlayan telefonları olumlu yönde kullanmak da var. Kişinin iradesine kalmış, ister iyiye kullan ister kötüye sonuçta hesaba çekileceğiz.
 
Konuştuklarımızdan, yazdıklarımızdan, okuduklarımızdan; gizli, aşikar yapılan tüm amellerimiz mahşerde mizanda tartılacaktır. Onun için aldığımız aygıtları doğru ve hayır işlerinde kullanmamız gerekiyor.
 
Öğrencilere cep telefonu ihtiyaç mıdır? Bunu her aile kendisi değerlendirmelidir. Aile zor geçimini temin ederken oğlunun veya kızının en pahalı telefonlarla dolaşması mantıklı mı?
 
Öğrencilerin yanlarında mutlaka bulundurmaları gerekiyorsa da sınırlı kullanmalıdırlar. Çok önemli çağlarında her şart altında önce cep telefonu demişse genç, hayatın yokuşlarında nefessiz kalacak demektir.
 
Cep telefonun yokluğundan hiç kimsenin kaybı, zararı olmaz. Fakat bilinçsizce kullanılıyorsa sonunu kimse tahmin edemez.
 
Üniversite bitirenler bile, okuyanlar da aynı durumdaysa geleceğimize çeki düzen verme zamanı çoktan gelmiş demektir.
 
Öğretmenlerimin öğretmenler gününü kutlar, rahman-ı rahime gidenlere Allah’tan bol bol rahmet diler, makamları cennet olsun. Amin.