Aile ve Sosyal politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya özellikle aile odaklı yaklaşımı  ve aile dinamıklerını son derece önemsemektedir.Devletimiz ve bakanlıgımız 2017 yılı için Büyük Anne projesi kapsamında bir proje yürütmekdetir.projenın özunde de asırlık çınar agaçlarımızın özellikle torunlarına bakıp onların deneyım ve tecrübelerınden yararlanmak istıyoruz mesajı önemlidir.Malesef çekirdek aile, elimizden yüzyıllık çınar ağaçlarını aldı. Bu çınar ağaçları yani dedelerimiz ve ninelerimiz ailenin dışında kaldı. Bu insanların hayat tecrübelerinden, hatalarından, çıkardıkları derslerden, tekniklerinden, hoşgörülüklerinden, uzak kaldık. Onları sistemin dışına çıkarıp biz her şeyi biliriz ve kendi kendimize yeteriz dedik. Ve müthiş bir hata yaptık ve halende yapıyoruz.

İçinde yaşadığımız yüzyılda çok meşgulüz çokkk.. Annelerimiz ve babalarımız daha çok çalışmakta ve daha çok para kazanmak için adeta çırpınmakta. Bu durumda çocuklar ya kreşlere ya bakıcılara yada elektronik bakıcılara(Tv,bilgisayar) emanet.Bunlarında onlara ne kadar yardımcı oldukları yada olacakları ortada…

Dedelerin ve nelerin en önemli sistematik işlevlerinden biride geçmişle gelecek arasında çocuklara ve aile dinamiklerini koruma adına bir köprü görevini görmesidir. Bu köprü görevinde olağan dersler, hatalar, birikimler vardır. Bunlar ise ancak bu insanlar sayesinde yeni nesle yaparak ve yasayarak aktarılır.

Türk toplumunda Aile, son büyük kaledir. Ve güçlü bir kale. Bugün Avrupa’da aile kurumunun nedenli sıkıntılarda olduğunu biliyoruz. 

.İstiyoruz ki büyüklerimiz, tecrübelilerimiz hayat denen bu yolculukta bizleri yapayalnız bırakmasınlar.

Dedeler ve Nineler bir arabulucuydu.

Dedelerimizin, Ninelerimizin aile içinde ve dışında yani yaşamın içerisindeki rolleri çok büyüktü. Onlar, hayatın sillesini yemiş, acılardan ve yanlışlardan ders almışlardı. Aile içerisinde bir kargaşa bir huzursuzluk ya da muhtemel bir ayrılık söz konusu olduğu zaman bu tecrübeli insanlar, bir psikolog edasıyla devreye girer çoğu kez de olayı tatlıya bağlarlardı. Taraflar bu insanlara büyük bir saygıyla yaklaşır, onların görüş ve düşünceleri anayasa hükmüne geçerdi.

Üzüldüğüm nokta, bu insanların artık günümüzde eski işlevlerini yerine getirememeleri ya da getirmemeleridir. Muhtemel bir kavgada ya da bir anlaşmazlıkta eşler basit bir işmiş gibi ani bir kararla boşanmak için mahkeme yolunu tutuyorlar. Düşündürücü tutum, bu tecrübeli büyüklerimizin olaya karışmaması ya da karıştırılmamasının yanında, tarafların yakın bildikleri insanlar da eş, dost akraba, komşu gibi adına ne derseniz deyin maalesef seyirci pozisyonunda oluvermesidir.

Şehir hayatı bu insanları daha da olumsuz etkiliyor.

Şehir yaşamındaki dede ve ninelerle kırsal kesimdekiler arasında bunama, hayattan kopma, bağlanma anlamında ciddi farklar ortaya çıkıyor. Çünkü bu insanlar özelikle torunlarıyla meşgale içinde olurken hem ruhsal yapıları hem de sevgi bağları gelişiyor ve daha da sağlamlaşıyor. Şehirde ise durum biraz daha farklı. Meşgalesi olmayan ,yanında birilerini göremeyen dede ve ninelerimizin sağlık durumları ve yasamdan zevk alamama noktasında ciddi sıkıntılar yasadıklarını düşünmekteyim.

Devletimize ve mühendislere bir öneri

Yapılan ve ya yapılacak olan evler, daireler, binalarda dede ve ninelerimizin de kalmalarını sağlayacak şekilde dizayn edilmeli bence… aile bütünlüğü ne kadar kolektif olursa çocukta ailenin gücünü üzerinde hissedip daha moralli, daha kuvvetli ve daha sosyal olma yolunda eğilim gösteriyor…

Avrupa da kiralık dede aranıyor?

Bir çok avrupa ülkesinde anne ve babalar çocuklarının büyükbaba veya büyük anne özlemini ve bu duyguyu tatmin için kiralık dede kiraladıklarını biliyor muydunuz. Ne kadar dramatik ve bir hayli üzücü. Hiç bir canlı, atasının tecrübelerinden yoksun kalmak istemez. onlarda ders var, bilgi depoları, nostalji, sabır, şükür, hoşgörü, tahammül var... varda var yani...

Çeşitli nedenlerle kendi ailelerinden ayrılmak zorunda kalan genç çiftler tarafından kullanılıyor. Çiftler yerel gazetelere ilan vererek ya da bu uygulama için özel olarak kurulmuş internet sitesine başvurarak çocuklarıyla vakit geçirebilecek bir büyükanne ya da büyükbaba aradıklarını bildiriyorlar. Sağlık durumu ve vakti uygun olan yaşlı insanlar da bu ilanlara cevap vererek yeni bir torun sahibi oluyor.

İnsanın bile kiralandığı bir çağda, aile yapısı içindeki temel referanslarımıza çok dikkat etmeliyiz. Bazılarını kenara itmek, dışarıda tutmak veya evden uzaklaştırmak hem kendi evlatlarımıza ciddi negatif bir örnekken hem de onların yaşamsal surecine olumsuz katkı anlamında sıkıntı ve endişe verici bir haldir.

Sonuç olarak Ninelerimizi ve dedelerimizi geri istiyoruz. Onların çocuklarımızla tekrar birlikte olmasını aynı sahada top koşturmasını istiyoruz. Onların Tribünde seyirci olarak değil sahada ilk 11 de olmasını istiyoruz.