Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967 tarihinde Türklerin yoğun olarak yaşadığı Bulgaristan/Kırcaali’de doğdu. Haltere, 1977 yılında henüz 10 yaşında iken başladı.

15 yaşında iken Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonasında 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. Aynı dönemde silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti. İlk dünya rekorunu kırdığında sadece 15 yaşındaydı. On altı yaşında rekor kırarak tekrar şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı.

Bulgaristan’da, Türklere uygulanan asimilasyon ve zulme tepki olarak Avustralya’daki dünya şampiyonası sırasında Türkiye’ye iltica etti. İlticanın, Türk İstihbaratı ile Ülkü Ocaklarının işbirliğinde bir yıllık çalışma sonucu gerçekleştiği biliniyor.

1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada ”yılın haltercisi” seçildi.

1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu.

8 kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı. Kendi kilosunun üç katından fazla kaldırarak, ”efsane” oldu.

1988 yılında, dünyaca ünlü Time dergisine kapak oldu.

60 kg’de, koparmada 200 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı.

1988 Seul Olimpiyatlarında 9 dünya, 6 olimpiyat rekoru kırarak büyük bir başarıya imza attı.

Türkiye’ye, olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcu olduğu gibi halter sporundaki başarıları ile birçok Türk gencine ilham kaynağı olarak onlara öncülük etti.

Spor otoritelerince ”tüm zamanların en iyi haltercisi” olarak kabul edilen Naim Süleymanoğlu 1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi.

Faal spor yaşantısını noktaladıktan sonra Dünya Halter Federasyonunun daveti üzerine bu kuruluş bünyesinde üst düzey yöneticilik yaptı.

Türk milliyetçisi olduğunu hiçbir zaman gizlemeyen Naim Süleymanoğlu bir süre Milliyetçi Hareket Partisi saflarında siyasetle de ilgilendi.

Ömrünün son deminde karaciğer yetmezliği teşhisi konan ve tedavi gören Naim Süleymanoğlu İstanbul’da, 18 Kasım 2017 tarihinde sonsuzluğa yürüdü.

Güle güle Bozkurt!.

Ruhun şad olsun!.

.

Aziz Dolu Atabey

Serik-18.11.2017