Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz hafta yeni müfredat taslağını basınla paylaştı . Müfredat taslağı dersler bazında MEB'in internet sitesinde yayınlandı . 1-5-9 sınıflardan başlamak üzere müfredatta bir dizi değişikliğe gidilecek . Müfredatla ilgili internet üzerinden paydaşların görüşleri alınacak , müfredata son şekli verilecek . 

Müfredat taslağına ilk itiraz Eğitimbirsen Genel başkanı Ali Yalçından geldi . 

Ali Yalçın , müfredatla ilgili Beyaz Kitap işaret ederek eleştiriler getirdi .

Milli Eğitim Bakanının Beyaz Kitap hakkında açıklamalarına eleştiri getirerek , Beyaz kitap aynı şekilde kalacaksa , müfredat değişikliğinin anlamı yok babında açıklamalarla , üstü kapalı olarak beyaz kitabın kaldırılması ve müfredatın bu doğrultuda yeniden düzenlenmesini talep etti .

Hatırlanacağı üzere , Eğitimbirsen müfredat konusunda bir çalışma hazırlamış ve kamuoyu ile paylaşmıştı .

Eğitim - Bir - Sen'in müfredat raporu kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı . 

Eğitimbirsen'in hazırladığı müfredat raporuna göz atacak olursanız , Beyaz kitapla ilgili rahatsızlığı ve talepleri görebilirsiniz .

BEYAZ KİTAP NEDİR ?

Milli Eğitim Bakanlığında görev yapıp , Beyaz Kitaba göre eğitim veren yüzbinlerce öğretmen , binlerce idareci ve milyonlarca velinin haberinin bile olmadığı bu kitap hakkında kısa kısa bilgiler vererek , Beyaz Kitab'ı tartışmaya açmak istiyoruz .

1980 ihtilalinden sonra yakasına Atatürk rozeti takarak , Atatürk maskesi altına gizlenen cuntacıların , 80 ihtilalinden sonra MGK kararı ile ; Talim Terbiye kuruluna hazırlattırılan 144 sayfalık kitabın ismi BEYAZ KİTAP'DIR ...

Kitap gerçektende Beyaz olup , 2005 yılında MGK'ya yapılan bir sunumla kaldırıldı.  , Daha sonra Talim Terbiye Kurulu başkanının değişmesiyle beraber yeniden Talim Terbiye müfredatına girdirildi .

Beyaz Kitap Neden Tartışılmalı ?

Beyaz kitabı bugün Atatürk görecek olsa , 21 yüzyılda bu ne rezillik diye emin olun kendisi kaldırtır ....

Beyaz kitap'da neler mi yazıyor ?

Şimdi sizlere ana fikrini vererek , örneklerle açıklayalım .

Beyaz Kitap , Milli Eğitim Müfredatları hazırlanırken kazanımlara dayanak oluşturan kitaptır . 

Ders kitaplarının konuları ve kazanımları, Beyaz Kitap içerisinden Atatürkçülük konularına dayandırma mecburiyeti bulunuyor .

Örnek 1- ; Atatürk'ün komutanken üniformasında  7 düğme bulunmaktaydı , 3'ü düştü kaç düğme kaldı ? 

Matematik kitabı hazırlanırken soru içerisine ve köküne beyaz kitaba göre Atatürk eklenmek zorunda kalınıyor .

Bunun ismine de Atatürkçülük diyorlar .

Atatürk ilke ve inkılapları çerçevesi diyorlar ...

 Örnek 2- ; Atatürk küçükken birdir bir oynamazdı . Siz kitaba Atatürk birdir bir oynuyordu yazarsanız , BEYAZ KİTAP devreye giriyor . 

Beyaz kitap diyorki , Atatürk hiç kimsenin önünde eğilmediği için , küçük yaşta birdir bir oynatarak , Atatürk'ü yere eğemezsiniz diyor .

İşte saçmalıklarda burda başlıyor...

Örnek 3- ; Örneğin İngilizce derslerinde tense'ler ( zamanlar ) içerisine Atatürk eklemeden soru yada metin hazırlayamazsınız ...

İngizilizce derslerinde zaman kavramını Atatürk olmadan anlatamazsınız diyor BEYAZ KİTAP...

Örnek 4- ; Mesleki eğitimde masa hazırlama ve sunum dersi kazanımına Atatürk eklemek zorundasınız .

Atatürk'ün yemek masası nasıl hazırlanırdı ? 

Bu ve buna benzer çağa uymayan saçma sapan metinler koymak zorundasınız . 

Milli Eğitim Bakanlığının Atatürkçülük konularını ve Atatürk'ü müfredattan sileceği ile ilgili belli kesimler tezvirat yaparak bilgi kirliliği oluşturuyor .

Bakan İsmet YILMAZ'ın açıklamaları gayet netti , Beyaz Kitap'ın kaldırılmayacağını açıkladı.

Eğitimbirsen'den itiraz sesleri ondan sonra yükseldi .

Bugünde Müsteşar Yusuf Tekin , Twitter adresinden Atatürkçülük konularıyla ilgili çok net açıklamalar yaptı .

MEB NE İSA'YA NE MUSA'YA YARANABİLİYOR !

Sosyal demokratlar ve ulusalcılar başta olmak üzere bir kesim Atatürkçülük kaldırılıyor diye MEB'i suçlarken ; Eğitimbirsen neden Beyaz kitap kaldırılmıyor diye MEB'e itiraz ediyor .

EĞİTİMBİRSEN MÜFREDAT TASLAĞI VE MEB TASLAĞI KARŞILAŞTIRMASI

Eğitimbirsen taslağında Kemalizm adı altında Atatürkçülük konularının daraltılması / kaldırılması talep edilirken , demokratikleşme ve demokrasi diye sıkça kelime oyunu ile çok tehlikeli talepler bulunmaktadır .

Ulus devlet ve üniter yapının bile tartışmaya açılabileceği , yerelleşme üzerinden , merkezi yapıyı zayıflatacak ; Federalizm ve federe devlet mantığına uygun bir müfredat isteği belirmektedir .

Eğitimbirsen raporunda onlarca akademisyen ve kişiye teşekkür edilse de , müfredat raporunun tek kalemden çıktığı ve kendisini ülkede azınlık olarak gören bir grubun istekleri gibi algılanıyor .

Eğitimbirsen müfredat raporunu tek tek analiz edeceğiz . 

Milli Eğitim Bakanlığı müfredat taslağını beklediğimiz için , Eğitimbirsen raporu İle ilgili yorum yazmadık .

Milli Eğitim Bakanlığı raporuna gelince , bu raporla ilgili yine detaylı bir değerlendirme sitemizden yazacağız .

Bakanlığın müfredat taslağı ilk bakışta eksikler olmakla birlikte çağın şartlarına göre güncellenmiş ve zenginleştirilmiş , iyi niyetle hazırlanmış bir taslaktır .

Bu taslağa hep birlikte iyi niyetle katkı sunmak ve zenginleştirmek gerekir .

Bakanlığın bu müfredat taslağı İle ilgili akademisyenlerle de bir beyin fırtınası yapması gerekir , yine sivil toplum örgütleri ve sendikalarlala da görüş alışverişi müfredata zenginlik katacaktır .

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ders kitaplarından çıkartmak ve tartışmaya açmak hiç kimseye bir fayda getirmez . 

Bunun yanında 1980 ihtilalinin ürünü olan ve MGK tarafından dayatılan BEYAZ KİTAP , Atatürk'ü komik duruma düşürecek kadar abartılı ve kötü hazırlanmıştır . Günün şartlarına göre güncellenmelidir .

Kimsenin cesaret edemediği bir konuyu daha yazalım ...

Atatürk ders kitaplarında öyle bir anlatılıyorki , onun bir insan ve fani olduğunu çocuklar kavrayamıyor ...

Her konunun ve cümlenin başına " EN " kelimesi eklenerek EN Atatürk .... diye başlayan cümleler ve metinler , çocuklarda olumsuz etki bırakıyor .

Özellikle ana sınıfı ve ilkokul müfredatında kitapların yarıdan fazlası Atatürk üzerine kurulu...

Ana okulu ve ilkokuldaki çocuklara Atatürk öyle bir anlatılıyorki , ilkokul çocukları " tövbe haşa " Atatürk'le , Allah'ı kıyaslar duruma getiriliyor .

İşte müfredatta Atatürk'le ilgili düzeltilmesi gereken yer tamda burasıdır .

Müfredatın Bam teli diye tarif edeceğimiz yerde burasıdır .

Sonuç olarak ; Milli Eğitim Müfredatında Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e gereken değer verilecek şekilde müfredat hazırlanmalıdır . Atatürk'ü ilahlaştıracak şekilde hazırlanacak müfredatta sakattır . Toplumun tüm kesimleri tarafından kabul görecek , çağın şartlarına uygun , ötekileştirmeden, ayrıştırmadan, 4. Teknoloji devrimini yakalayacağımız bilgi ve becerilerin ışığında yeni bir müfredat elzem olmuştu .

Bu dilek ve temennilerle ; Bakanlığın iyi niyetle hazırlamış olduğu bu müfredatı tüm kesimlerin kucaklaması ve sahip çıkması gerekir diyerek yazımıza son verelim ...

Oktay YILMAZ / Genel Yayın Yönetmeni 

-