Darbe girişiminin ardından başlatılan kamu kurum ve kuruluşlarında görevli FETÖ’cülerin tespiti ve işten çıkarılması süreci hale tüm hızıyla devam ediyor. Bu güne kadar kamu çalışanlarından FETÖ ile ilişkisi olduğu tespit edilen 76 bini işten çıkarıldı. Ancak kendisini çok iyi saklayan ve takiyyeci olarak adlandırılan üyelere hala ulaşılamadı.

Devlet içinde bulunan ve müfettiş, uzman ve denetmen gibi üst düzey görevli olan örgüt üyelerinin kendilerini çok iyi sakladıkları ve FETÖ üyesi oldukları bilindiği halde ilk incelemelerde haklarında herhangi bir delil elde edilemediği öğrenildi.

Üst Düzey Yetkililer İçin Çapraz Kontrol Uygulanacak

Yapılan ilk incelemelerin olumsuz olması sonucunda devlet yeni bir inceleme kriteri getirdi. Bu kriter kapsamında ilk incelemede tamamen temiz çıkan FETÖ üyelerine çapraz inceleme yapılacak. Peki, nasıl olacak bu çapraz inceleme?

Çapraz incelemede FETÖ üyesi olduğu bilinen ancak ilk incelemelerde ispatlanamadığı için işine son verilemeyen üst düzey çalışanların eşleri ve yakın akrabaları incelemeye alınacak. Yapılacak incelemelerde eş ve akrabaların geçmişteki tüm hareket ve çalışmaları kontrol edilecek. Eş yada akrabalardan herhangi birinin geçmişinde az da olsa cemaat ile bağlantılı bir işi ortaya çıkarsa hemen çalışanın işine son verilecek.

İncelemede 11 Kriter Göz Önünde Bulunduruluyor

Üst düzey için incelemeler derinlemesine devam ederken, yetkili hakkında ilk inceleme okul yıllarından yapılıyor. Yetkilinin okul arkadaşlarına ulaşılarak okul yıllarında cemaat evinde kalıp kalmadığı öğreniliyor. Ardından akrabalar ile görüşülerek bu konudaki düşünceleri alınıyor. Üçüncü adımda çalışanın mahalleden komşuları ile görüşülüyor ve görüşleri alınıyor.

Çalışan üst düzey yetkilinin cemaatin haftalık sohbetlerine katılıp katılmadığı da araştırılıyor. Sonuçta elde edilen veriler delil niteliğinde gösterilerek çalışanın işine son veriliyor.