Kamudanhaber.net-özel

Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinden beşi, mesleki yeterlilik alanlarından öğrenciyi tanıma konusunda objektif değerlendirme imkanı sağladığını vurgulamıştır. Bu konu hakkında Ö7 kodlu öğretmen “Bana göre öğrenciyi ne kadar iyi tanıyorsanız değerlendirmeyi de o kadar doğru yaparsınız. O yüzden öğrenciyi tanıma mesleki yeterlilik alanının, değerlendirme sürecinde oldukça büyük katkısı olduğunu düşünüyorum” şeklinde görüş bildirmiştir. Katılımcılardan (4/15)’i ise öğrenciyi tanıma yeterliliğinin öğrenciyi doğru yönlendirmeye imkan tanıdığını ifade etmiştir. Okul öncesi öğretmenlerinden (3/15)’i ise öğrenciyi tanımanın uygun planlamaya katkı sağladığını ifade etmiştir.
Mesleki yeterlilik alanlarından öğretim sürecini planlama üzerine öğretmenlerin çoğunluğu öğrenci seviyesine uygun planlama yapılması gerektiğini belirtmiştir. Okul öncesi öğretmenlerinden üçü ise öğretim süreci planlamasının hedeflere uygun şekilde yapılması gerektiğini vurgulamıştır. Bu durumla ilgili Ö11 kodlu katılımcı “Öğretim sürecini planlamak önemli bir mesleki yeterlilik alanıdır. Bu süreç planlanırken ulaşılması beklenen hedefler göz önünde bulundurulmalıdır.” şeklinde düşüncesini ifade etmiştir. Öğretmenlerin (3/15)’i ise öğretim sürecini planlarken bireysel farklılıklara özen göstermek gerektiğini ifade etmişlerdir.
Yine mesleki yeterlilik alanlarından öğrenci gelişimini izleme ve değerlendirme üzerine katılımcıların görüşleri şu şekildedir. Öğretmenlerin çoğunluğu (6/15), öğrenci gelişimini izleme ve değerlendirme konusunda sürekli gözlem yapmanın önemine değinmiştir. Bu durumla ilgili Ö1 kodlu katılımcı “Öğrenci gelişimini izleme ve değerlendirme aşamasında ölçme değerlendirme araçlarından elde edilen sonuçlardan çok süreç içerisinde sürekli gözlem yapmak gerekir. Bu sayede öğrencinin değerlendirmesi daha anlamlı olacaktır düşüncesindeyim ” şeklinde görüş bildirmiştir. Öğretmenlerin bir kısmı (4/15), öğrenci gelişimini izleme ve değerlendirme konusunda gözlem formlarının öneminden bahsetmiştir. Üç öğretmen ise yapılan etkinliklerin önemine değinmiştir.
Okul aile ve toplum ilişkileri ile ilgili mesleki yeterlilik konusunda öğretmenlerin çoğunluğu (5/15), velilerin etkinliklere aktif katılımının sağlanması gerektiğini ifade etmiştir. Bu konuda Ö2 kodlu öğretmen “Veliler ile sadece telefonda yada yazılı olarak görüşmek yerine öğrencilerle yapılan her türlü etkinliklere aktif katılımının sağlanması gerekir. Bu sayede ilişkilerin daha yapıcı ve güçlü olacağını düşünüyorum. Bu sayede dış destekte sağlanmış olur.” şeklinde konuyla ilgili düşüncesini ifade etmiştir. Dört öğretmen ise okul öncesi öğretmenlerinin toplum ile iletişim ortamı oluşturması gerektiğini vurgulamışlardır. Üç öğretmen ise  okul ve aileler arasında iş birliği yapılması gerektiğini savunmuştur.
Program ve içerik bilgisi yeterlilik alanı hakkında öğretmenlerin çoğunluğu (6/15), bu yeterliliğe sahip olan öğretmenlerin plan hazırlamada zorlanmayacaklarını ifade etmiştir. Bu beş öğretmenden Ö6 kodlu katılımcı; “Programa ve içeriğe hakim olan öğretmen süreç içerisinde hangi konunun hangi zamanda işlenmesi gerektiğini daha iyi bilir. Bu sayede daha verimli bir planı kolayca hazırlayabilir.” şeklinde düşüncesini ifade etmiştir. Dört öğretmen ise program ve içerik bilgisi yeterliliğine sahip öğretmenin daha değerlendirme de kolaylık yaşayacağını belirtirken, üç öğretmen ise bu mesleki yeterlilik alanının özgüven ve verimlilik sağlayacağını savunmuştur.