Tüm bakanlıklar ve birçok kamu kurum ve kuruluşu kamu personeli alımı ilanı, memur alımı ilanı yayınlamaktadır. Bu sürecin ilk basamağında ise; kamu kurum ve kuruluşunun ihtiyacın bulunduğu boş kadroları ve kadrolara ait sınıf ve derecelerin Devlet Personel Başkanlığına (DPB) bildirilmesi bulunmaktadır.

Atama Yapılacak Boş Kadroların DPB’ye Bildirilmesi

Boş kadrosu bulunan kamu kurum ve kuruluşu ihtiyacı olan personelin sayısını sınıfını ve derecesini Devlet Personel Başkanlığına iletmektedir.  

İlana Çıkma ve Duyurma

Devlet Personel Başkanlığı (DPB) Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen bilgileri derler ve duyuru basamağını bu şekilde tamamlar. Atama yapılacak olan boş kadroların sınıf ve derecelerini, kadroların bulundukları kurum ve yerlerini, kadrolara alınacak personel sayılarını, alınacak personelin genel ve özel şartlarını, en son başvurma tarihini, başvurulacak mercileri, sınav yerlerini ve zamanlarını ve gerek görülen diğer bilgiler Devlet Personel Başkanlığı tarafından  ilan edilir.

Kamu personeli alımı ve memur alımı ile alakalı ilan 15 gün süresince Resmi gazete, Gazeteler ve radyo gibi ulusal iletişim araçları ile duyurulur. Duyuru, personel alımı son başvuru gününden en az 15 gün önce yayınlanır.