15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında kamuda görevli personeller inceleme altına alınarak, görevden çıkarmalar başlatılmıştı. Yapılan incelemeler sonrasında binlerce kamu personeli açığa alınırken, bu soruşturma kapsamında açığa alınan personellerin, tekrar kamunun herhangi bir kuruluşunda çalılmaya devam edemeyecekleri de bildirilmişti. Bunun yanında işten çıkarılan personellerin, açığa alınma nedenleriyle ilgili olarak yargı yoluna başvuramayacakları da hazırlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kaydedildi. 

Son gelen açıklamada ise darbe girişiminin yapıldığı gece sonrasında başlatılan açığa alınmaların, ne zamana kadar devam edeceği kesin olarak bildirildi. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, bu kapsamda yapılmakta olan açığa alınmaların önümüzdeki hafta içerisinde sonlandırılacağını belirtti.

Açığa Alınmalar İçin 15 Ağustos Son Gün Olacak

Yıldırım, TRT'de katıldığı canlı olarak yayınlanan programda, FETÖ soruşturmasının süredürüldüğü bu evrede, kamu personellerinin açığa alınması ile ilgili olarak çeşitli açıklamalarda bulundu. En çok dikkat çeken ve merak edilen açıklama ise kamuda açığa alınmaların tamamlanacağı son tarih oldu. Yıldırım, Bakanlar Kurulu'nun konu hakkında görüş birliğine vardığını açıklayarak, açığa alınmaların 15 Ağustos günü sonlandırılacağını kaydetti. 

Bu tarihten sonra kamuda açığa alınmalarla ilgili çalışmaların kesin olarak tamamlanacağı öğrenildi. Buna göre açığa almalarla ilgili çalışmalar bu haftasonuna kadar bitirilecek ve 15 Ağustos Pazartesi günü çalışmalar uygulamaya konacak.

Açığa Alınanlar Görevlerine Dönemeyecek

Bu kapsamda alınan en önemli kararlardan birisi de açığa alınmaların başlatıldığı gün bildirilmişti. Buna göre FETÖ soruşturması kapsamında açığpa alınan ve FETÖ ile ilişiği olduğu için yargılanan tüm kamu personelleri, cezalarının bitiminden sonra da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma haklarını kaybetti. Ek olarak aynı kişilerin bu karar doğrultusunda yargıya başvurmalarının da imkanı olmadığı açıklandı.