Kamudanhaber.com-özel

Eğitim denetmenlerinin eğitimdeki rolünün önemi dikkate alındığında kurumlarındaki yöneticiler ve iş yeri arkadaşları ile olan ilişkilerinde kendilerine yöneltilen yıldırma davranışlarının düzeyi yüksek bulunmuş ve önlemeye yönelik yapılabilecek faaliyetlere ilişkin çalışmalara da ihtiyaç olduğu görülmektedir. Bu bakımdan bu çalışmada,  nicel olarak eğitim denetmenlerinin iş yerinde karşılaştıkları yıldırma davranışlarına ilişkin betimlemeleri belirlenmiş daha sonra ise belirlenmiş olan betimlemelerin yıldırma davranışı olarak değerlendirilme düzeyi ortaya konmuştur. 
Denetmenlere sunulan ankette yer alan fikir ve görüşlerinin dikkate alınmaması, yapılan işin gereğinden fazla kontrol edilmesi, yapılan hataların tekrar tekrar hatırlatılması, iş ile ilgili olarak aşağılanması ya da alay edilmesi, dedikodu yapılması, aşağılayıcı ve çirkin sözler söylenmesi, diğer insanların yok sayması ve çirkin sözler söylemesi gibi söz ve davranışların, alanyazında elde edilen bulgularla paralellik gösterdiği anlaşılmıştır. Bu betimlemelerle ortaya konulan davranışların eğitim denetmenliği mesleğinin haysiyetine, bütünlüğüne, saygınlığına ve yeteneklerine saldırı, onları küçük düşürme ve kontrol altına alma girişimi, bu davranışları hak ettiklerini varsayma ve hissettirme, onlarda itibarsızlık algısı yaratma anlamını taşıdıkları ileri sürülebilir.

Buna göre denetmenlerin görüşlerine dayalı betimlenen zorba davranışların denetmenlerin iş yerinde ve yöneticileri ile ilişkilerinde hak ettikleri bir ödül veya ünvanı elde etme imkanını ortadan kaldırma, denetmenlerin saygınlıklarına zarar verme, denetmenlerde kişisel, mesleki ve sosyal yönden küçümsenme hissi yaratma niteliği yansıttıkları söylenebilir.

Araştırmada elde edilen nicel veriler denetmenlerin, iş yerinde maruz kaldıkları zorba davranışlara ilişkin genel kanıyı doğrular niteliktedir. Bu durumda bu davranışlarla neden olunan psikolojik yılgınlığın denetmenlerin yöneticilerle ve genelde iş yerleri ile ilişkilerini olumsuz etkilemesi kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya çıkmaktadır. 

Öğretmenlerin yöneticilerin yıldırma davranışı göstermelerinin nedenlerini genel olarak sosyolojik temelli ön yargılara bağlamaları dikkat çekicidir. Ayrıca baskı altına alma, sosyal tabakalara göre insanları kategorize ederek yaklaşma, farklı fikirlere tahammülsüzlük ve sarsılmaz doğru dayatması şeklinde belirlenen nedenler yöneticilerin tutum ve bilgisinin bilimsel temelde değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Ancak yöneticilerin yıldırma davranışı gösterme nedenlerine ilişkin belirlenen bu konuların nicel verilerle desteklendiği anlaşılmaktadır. Alanyazınında yıldırma davranışlarının çok sayıda faktörle ilişkilendirildiği görülmektedir. Bu bakımdan denetmenlere yöneltilen yıldırma davranışlarının nedenlerinin çeşitli boyutlarıyla araştırılması gerekmektedir