Aylıktan Kesme Cezası Nedir?

Memurlara verilen disiplin cezaları arasında 3. Sırada bu ceza yer almaktadır. Kanun Aylıktan Kesme Cezasını; “Memurun, brüt aylığından 1/30 - 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.” Şeklinde tanımlamaktadır.

Aylıktan Kesme Cezasını Gerektiren Fiil ve Haller

Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak.

Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek ceza gerektiren fiillerdendir. Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak.

Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak. Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek ceza gerektiren durumlardandır. Görev yeri sınırları içerisinde her hangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz olarak kullanılmasına yardımcı olmak.

Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak yine aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller arasında bulunmaktadır.