Yöneticilik Görevlendirme Yönetmeliğinin değişmesinin ardından Müdür Başyardımcılığı ve Müdür yardımcılığı görevlendirilmesi Okul Müdürlerinin teklifiyle gerçekleştirilmişti. Daha 1 yıl önce neredeyse tüm kurumlara yönetici görevlendirilmeleri gerçekleştirilmiş ve sınava dayalı atamayla göreve gelen birçok kişi tekrar görevlendirilmezken Okul Müdürü teklifine dayalı olarak sınavsız bir şekilde de birçok kişi Yönetici olarak görevlendirilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği Yönetici Görevlendirme Takvimi gereğince birçok il Milli Eğitim Müdürlükleri Müdür Başyardımcılığı  ve Müdür Yardımcılığı Münhal Listelerini yayınladı. Örneğin Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yayınladığı münhal listeye göre 22 Müdür Başyardımcısı ile 469 Müdür yardımcısı kadrosu münhal olarak gözükmektedir. Üstelik bu listede idarecilik görevinde 4 yılını tamamlamış kişilerin yerleri Milli Eğitim Bakanlığının uygulaması nedeniyle münhal olarak gösterilmemiştir. Oysaki 4 yılını tamamlamış idarecilerle ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da 2014/1151 tarihli kararından sonra Danıştay İkinci Dairesinin 2016/287 nolu kararıyla 27.01.2016 tarih ve 29606 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin; 2. maddesi ile; 06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmeliğin 24. maddesine eklenen; "(5) Dört yıllık görev süresini dolduran müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görev süreleri, eğitim kurumu müdürünün inhası, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi ve valinin onayı ile dört yıl süreyle uzatılabilir." Hükmünün yürütmesini durdurmuştur.

1 yıllık bir sürede 4 yılını tamamlamış yöneticilerin yerlerinin münhal ilan edilmediği bir listede dahi 500 civarında bir rakamın münhal ilan edilmesi birçok soruyu beraberinde gündeme getirmelidir.
1-Bu kadar boş kadronun münhal olmasındaki sebepler nelerdir?
2-Bu kadrolardan kaç kişi Yönetici görevlendirilmesinin ardından istifa ederek tekrar öğretmenliğe dönmüştür.
3-Yönetici Görevlendirmeleri yapılırken hangi kriter ya da kriterlerde hata vardır ki bu istifalar gerçekleşmiştir.
4-Bu kişilerin öğretmenliğe tekrar dönmek istemelerindeki sebepler nelerdir?
5-Bu kadar münhalin görüldüğü bir sistem üzerinde mahkeme kararları olmasına rağmen ısrarcı olunmasındaki ana sebep nedir? 

Bu ve benzeri sorular uzar gider. Peki Yönetici görevlendirmelerinde aktör olanlar; CEVAP VEREBİLECEK MİSİNİZ? Ne oluyor da yöneticilik görevinden- müdür yardımcılığından millet kaçıyor? Gelin eğitim adına, okullarımızın daha başarılı olması adına bunu tartışalım ve ortak akılla karara bağlayalım. Sizce de sadece adana için 1 yılda 500 civarı münhal fazla değil mi?

Durdu Mehmet GİRGEÇ