Kamudanhaber.com-özel 

Araştırma kapsamında uygulanan ölçekin birinci bölümünde yer alan sosyo-demografik ölçek formu ile toplanan verilerin analizi sonucunda;
Araştırmaya katılan yönetici ve öğretmenlerin çoğunluğu baylardan oluşmaktadır. Yaş aralıklarına göre gruplandırdığımız katılımcıların çoğunluğu 20-30 yaş aralığındadır.
Katılımcıların çoğunluğunun görevi öğretmenlik iken, geriye kalanlar ise okul yöneticiliği görevi yapmaktadır.
Katılımcıların büyük çoğunluğu Batman ilinin ilçelerinde bulunan YBO’larda görev yapmakta iken, geriye kalan katılımcılar il merkezindeki YBO’da çalışmaktadır.
Mesleki kıdemlerine göre dört ayrı grupta sınıflandırılan yönetici ve öğretmenlerin çoğunluğu ilk grup olan 1-5 yıl kıdem aralığında bulunmaktadır. Katılımcıların sayısının en az olduğu kıdem grubu ise 16 yıl ve üzeri kıdem aralığı olduğu görülmüştür.
Katılımcıların, YBO’ların durumlarına yönelik genel algılarının olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
YBO’ların fiziki alt yapı durumlarına yönelik katılımcıların algıları olumlu yönde iken, finansman durumuna yönelik olumsuz tutum içinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların YBO’ların eğitim öğretim ve öğrenci durumuna yönelik genel algının olumsuz olduğu, personel durumuna yönelik genel algının ise olumlu olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
Katılımcıların cinsiyetine göre, YBO’ların finansman durumu, eğitim öğretim ve öğrenci durumuna yönelik algılarının anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Anlamlı farklılık olmasa da, erkek katılımcıların finansman, eğitim öğretim ve öğrenci durumlarına yönelik tutumları kadın katılımcılardan daha olumludur. 
YBO’ların fiziki alt yapı ve personel durumlarına yönelik ise katılımcıların cinsiyetine göre algılarında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Erkek katılımcıların fiziki alt yapı ve personel durumlarına yönelik daha olumlu bir tutum içinde olduğu ortaya çıkmıştır.
Katılımcıların yaşlarına göre, YBO’ların  finansman, eğitim öğretim, öğrenci ve personel durumuna yönelik algılarının anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların yaşlarına göre anlamlı bir farklılık olmasa da 41 ve üzeri yaş aralığındaki katılımcıların daha olumlu bir tutuma sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
YBO’ların fiziki alt yapı durumuna ilişkin katılımcıların yaşlarına göre algılarında anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 41 ve üzeri yaş aralığındaki katılımcıların YBO’ların fiziki alt yapı durumuna yönelik daha olumlu bir tutum içinde olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. 
Katılımcıların görev türüne göre, YBO’ların finansman, eğitim öğretim, öğrenci ve personel durumuna yönelik algılarının anlamlı bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Anlamlı bir farklılık olmamasına karşın, yöneticilerin YBO’ların eğitim öğretim ve öğrenci durumlarına yönelik daha olumlu bir algıya sahip olduğu, öğretmenlerin ise finansman ve personel durumlarına yönelik daha olumlu bir algı taşıdıkları sonucu elde edilmiştir.
YBO’ların fiziki alt yapı durumuna ilişkin katılımcıların görevlerine göre algılarında anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yöneticilerin YBO’ların fiziki alt yapı durumuna yönelik daha olumlu bir tutum içinde olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. 
Katılımcıların kıdemlerine göre, YBO’ların finansman, eğitim öğretim, öğrenci ve personel durumuna yönelik algılarının anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların algılarında anlamlı bir farklılık olmamasına rağmen, 16 yıl ve üzeri kıdeme sahip olan katılımcıların finansman, eğitim öğretim, öğrenci ve personel durumlarına yönelik daha olumlu bir algıya sahip oldukları anlaşılmıştır.
YBO’ların fiziki alt yapı durumuna ilişkin katılımcıların kıdemlerine göre algılarında anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 16 yıl ve üzeri kıdem aralığındaki katılımcıların YBO’ların fiziki alt yapı durumuna yönelik daha olumlu bir tutum içinde olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. 
YBO’ların finansman, eğitim öğretim, öğrenci ve personel durumlarına yönelik, ilde çalışan ve ilçede çalışan öğretmenlerin algıları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı anlaşılmıştır. Buna rağmen tüm boyutlarda, ilde görev yapan katılımcıların ilçede görev yapan katılımcılara göre daha olumlu bir algı taşıdıkları sonucu ortaya çıkmıştır.
Katılımcıların okullarının bulunduğu yere göre, YBO’ların fiziki alt yapı durumuna yönelik algıları arasında anlamlı bir fark olduğu sonucu elde edilmiştir. İlde görev yapan katılımcıların ilçede çalışan katılımcılara göre daha olumlu bir algıya sahip oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. 
Katılımcılar, okullardaki derslik sayılarının yeterli olduğuna, yemekhane için ayrılan mekanların uygun olduğunu, yatakhanelerde bulunan yatakların boylarının ve ranzaların çocukların gelişimine uygun olduğunu, okullara bakanlıkça gönderilen ödeneğin günün koşullarına uygun olduğunu, eğitime yüzde yüz destekten ayrılan fondan YBO’lara yeteri kadar aktarma yapıldığını, okuldaki ders araç gereç ve materyallerin yeterli olduğunu, kırtasiye malzemelerinin yeterli olduğunu, öğrencilerin anne ve babalarından uzak kalmalarının onları psikolojik olarak olumsuz etkilediğini, okullardaki branş öğretmeni sayısının yeterli olduğunu, branş öğretmenlerinin niteliğinin yeterli olduğuna ve belletici öğretmenlik sisteminin iyi işlediğini düşünmektedir.
Ayrıca katılımcılar, okulun yeterli donanıma sahip çok amaçlı salonu olmadığını, yatakhanelerde zaruri durumlarda öğrencilerin ailelerinin günü birlik misafir edilebilmesi için imkan olmadığını, okullardaki kütüphanelerin kitap sayısı açısından yeterli olmadığını, öğrenciler için gönderilen harçlıkların yeterli olmadığını, öğrencilerin günlük yemek bedeline ayrılan miktarın yetersiz olduğunu, okullarda sivil toplum kuruluşları tarafından projeler uygulanmadığını, okullarda öğrenci disiplin olaylarına rastlandığını, yaşı büyük öğrencilerin küçük öğrencilere baskı kurduğunu ve okullardaki kadrolu memur ve yardımcı personellerin sayısının ve niteliğinin yeterli olmadığını düşünmektedirler.
Katılımcıların kararsız kaldıkları konular ise araştırma sonucunda en çok dikkat çeken nokta olmuştur. Katılımcıların, 4+4+4 eğitim sisteminin çıkarılması sürecinde okulda gerekli alt yapının sağlandığı, okuldaki çalışma salonlarının yetersiz kaldığı, dersliklerin donanımının yetersiz olduğu, öğretmenlerin eğitim teknolojilerinden yararlandığı, ders dışı faaliyetlere bütün öğrencilerin katılımının sağlanmakta olduğu, öğrencilerin diğer okulları ve yurdumuzu tanımaları için tanıtım gezileri düzenlendiği, yaşı küçük öğrencilerin bakım, temizlik, giyim, yeterli beslenme, psikolojik ve ruhsal eğitim konusunda eksiklikler yaşandığı, atanan öğretmenlerin yeterli mesleki bilgiye sahip olduğu, okullardaki yönetici ve öğretmenlerin yatılı okulda çalışmak için gerekli niteliklere sahip olduğu konularında kararsız kalmaktadırlar.