Kamudanhaber.com-özel 

Araştırma kapsamında uygulanan anketin birinci bölümünde yer alan sosyo-demografik anket formu ile toplanan verilerin analizi sonucunda;

Araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğu baylardan oluşmaktadır. Yaş aralıklarına göre gruplandırdığımız öğretmenlerin çoğunluğu 36-40 yaş aralığındadır.

Öğretmenler genel olarak orta yaş grubunda sayılacak yaşlara sahiptirler.

Eğitim düzeylerine bakıldığında öğretmenlerin çoğunluğunun lisans mezunu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Lisans mezunlarının dışındaki öğretmenlerin ise yüksek lisans mezunu olduğu görülmüştür. Ön lisans ve doktora mezunu olan öğretmen yoktur.

Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 40’ı eğitim fakültesinden mezun iken, geriye kalan çoğunluk, eğitim fakültesi harici diğer fakültelerden mezun olmuştur.
Mesleki kıdemlerine göre beş ayrı grupta sınıflandırılan öğretmenlerin çoğunluğu orta grup olan 11-15 yıl kıdem aralığında bulunmaktadır. Öğretmenlerin sayısının en az olduğu kıdem grubunun ise 1-5 yıl kıdem aralığında olduğu görülmüştür.

    Öğretmenlerin, okul müdürlerinin disiplin yaklaşımlarına yönelik tutumlarının genellikle olumsuz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Öğretmenler, okul müdürünün okulda disiplin uygularken adaletli davrandığına, okul müdürü disiplin kurallarına uygun davranmayan astlarının tutumlarının nedenlerini araştırdığına, okul müdürünün disiplin kurallarına uygun davranmayan astlarını istenen davranışları yapacak şekilde yetiştirdiğine, okul müdürü disiplin kurallarına uygun davranmayan astlarının sorunlarını çözmek için onlara kılavuzluk yaptığına katılmamaktadır.

Ayrıca öğretmenler, okul müdürünün okulda disiplin uygularken kinci bir tutum izlediğini, okul müdürünün okulda disiplini sağlamak için ağırlıklı olarak cezaya başvurduğunu, okul müdürü disiplini sağlamak için ceza vermekten hoşlandığını, okul müdürünün disiplini, istemediği astına zarar vermek için bir araç olarak gördüğünü düşünmektedirler. Öğretmenlerin sahip oldukları ve ifade ettikleri bu düşüncelerde onların, okul müdürlerinin disiplin yaklaşımlarına yönelik olumsuz bir tutuma  sahip olduğunu göstermektedir.

    Öğretmenlerin kararsız kaldıkları konu ise araştırma sonucunda en çok dikkat çeken nokta olmuştur. Öğretmenler, okul müdürünün astlarının disiplin kurallarına uyum derecelerine göre astlarını ödüllendirdiği konusunda kararsız olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bu durum okul müdürlerinin öğretmenleri yapılan ödüllendirmeler konusunda yeterince haberdar etmediği ve ilgiyi bu konuya gerektiği kadar çekmediğini düşündürmektedir.
    Öğretmenlerin, okul müdürlerinin disiplin yaklaşımlarına yönelik tutumlarının; cinsiyete, yaşa, eğitim düzeyine, mezun olunan fakülteye, formasyon eğitimi alma şekline, mesleki kıdemlerine, yönetim eğitimi alıp almamasına ve disiplin yönetimi eğitimi alıp almamasına göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.

Ayrıca öğretmenlerin yaşlarına göre, okul müdürlerinin disiplin yaklaşımlarına yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılık olmasa da, yaşları küçük olan öğretmenlerin daha olumlu bir tutum içinde olduğu, yaş ilerledikçe olumsuz tutumun arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu duruma benzer olarak düşük kıdemdeki öğretmenlerin kıdemi fazla olan öğretmenlere göre disiplin yaklaşımı tutumunun daha olumlu olduğu ve olumlu tutumun kıdem arttıkça olumsuza doğru gittiği sonucuna ulaşılmıştır.

Özcan (2008) yaptığı çalışma sonucunda öğretmenlerin okul müdürlerinin okullarında görülen disiplin olaylarına bakış açılarına yönelik düşünceleri farklılık gösterdiğini, fakat yaş faktöründe ise farklılık olduğunu görmüştür. Meslekte 15 yılını doldurmuş öğretmenlerin diğer yaş grubundaki öğretmenlere göre daha olumsuz bir tutum içerisinde olduğunu görmüştür. Bu sonuç araştırmamızda ortaya çıkan sonuçlar ile paralellik göstermektedir.