Kamudanhaber.net-özel

Yapılan araştırma sonucunda öğretmenlerin çoğunluğunun mesleki yeterlilik konusunda kendilerini yeterli gördüğü ancak gelişime açık oldukları ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda; okul öncesi öğretmenlerine göre mesleki yeterlilik alanlarından öğrenciyi tanımanın en önemli yönü objektif değerlendirme imkanı sağlamasıdır. Yine öğrenciyi tanımanın bir diğer faydası ise öğrenciyi doğru yönlendirme fırsatı vermesi olarak tespit edilmiştir. Ayrıca öğrenciyi doğru tanıma sayesinde daha uygun bir planlama yapılabileceği ve öğrencinin gelişiminin desteklenebileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Mesleki yeterlilik alanlarından öğretim sürecini planlama ile ilgili öğrenci seviyesine uygun bir planlamanın yapılabilmesi en çok ifade edilen mesleki yeterlilik davranışı olmuştur. Hedefe yönelik olarak sürecin planlanabilmesi ve bireysel farklılıkların dikkate alınması da öğretmenler tarafından vurgulanan mesleki yeterliliği gösterir davranışlar olarak belirtilmiştir.
Öğrenci gelişimini izleme ve değerlendirme yeterliliğine yönelik olarak öğretmenlerin çoğunluğu sürekli gözlem açısından önemini vurgulamıştır. Ayrıca öğretmenlere göre bu yeterliliğin oluşmasında en önemli araç gelişim formları olarak görülmektedir. Öğretmenler tarafından yapılan etkinlikler bu yeterliliğe sahip olmakta önemli bir faktör olarak algılanmaktadır.
Değerlendirme süreci ancak eğitim sürecinin devamlı etkileşim halinde olan iki ana boyutunu oluşturan öğrenme ve öğretme boyutlarını içermesi durumunda bir anlam ve bütünlük kazanacaktır. Öğrenmenin değerlendirilmesinin sistemin ana ögesi ve konusu olan öğrenciye ve onu çevreleyen koşullara yönelik, öğretimin değerlendirilmesinin de yine sistemin vazgeçilmez ögesi olan ve ona işlerlik kazandıran öğretmene ve onu çevreleyen koşullara yöneliktir. (Kayabaşı, 2007).
Okul, aile ve toplum ilişkileri yeterliliğini oluşturma da velilerin etkinliklere aktif katılımının sağlanması gerektiği öğretmenlerin en belirgin görüşüdür. Öğretmenler tarafından bu yeterliliğin iletişim ortamı oluşturma ve okul aile iş birliğinin sağlanmasıyla elde edilebileceği düşünülmektedir.
Celep (2004), öğretmen rollerini, temsilcilik, liderlik, bilgi kaynaklığı, arabuluculuk, hakemlik, yargıçlık, eğiticilik / disiplincilik, ana- babalık, rehberlik/ sırdaşlık, danışmanlık, yöneticilik, öğreticilik, araştırma uzmanlığı, girişimcilik, toplumsal davranış becerileri, işbirliği, yönetim, toplumda yeni görüşlerin öncüsü olma, toplumun/ çevrenin kalkınmasında lider olma, toplumun kültürünü koruyucu ve geliştirici olma şeklinde sıralamıştır.
Öğretmenlere göre program ve içerik bilgisine yönelik mesleki yeterliliğin plan hazırlanmasında ve değerlendirmede kolaylık sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenler bu yeterliliğe sahip olmanın özgüven ve verimlilik sağlayacağını düşünmektedirler.