kamudanhaber.com-özel


Ortaokul öğrencilerinin,  öğretmen ve okul kavramına ilişkin algılarını, metaforlar aracılığıyla ortaya çıkarmayı bu araştırmada ankette ölçek olarak verilen metaforlardan başka açık uçlu sorularla öğrencilerin özgün metaforları da belirlenmiştir. Bu metaforlar öğretmenlerin ve okulların nasıl algılandığı, öğretmenlerin davranışları, rolleri ve etki düzeyleri hakkında fikirler sunmakta ve öğrencilerin okulu ve öğretmeni algılayış biçimleri konusuna ışık tutmaktadır. Asıl amacı ülkenin geleceğini oluşturacak nesilleri kaliteli bir eğitimle yetiştirmek ve nitelikli bireyler yetiştirmek olan okullar ve paydaşları olan öğretmenlerin, öğrencileri tamamen memnun etmediği geliştirilen metaforlar tarafından ortaya konulmaktadır. 

Öğrencileri olumlu yönde etkilemek, onların gelişimine katkıda bulunmak ve eğitim sistemi içerisindeki rollerini pekiştirmek şeklinde hedeflenen eğitim süreci öğrenciler tarafından tam olarak istenen şekilde yorumlanmamakta ve öğretmenlerin bu süreçteki rollerini yeterince olumlu algılamadıkları ortaya çıkmaktadır. Bu durum öğretmenlerin öğrenciye karşı tutumları ve dolayısıyla onlarda oluşturdukları algının gözden geçirilmesi yönünde oldukça önemli bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Ayrıca bu araştırma sonucunda okulların disiplin anlayışı ve sıkıcı yönlerinin tekrar gözden geçirilmesi ve yenilenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Okulların var oluş sebebi olan öğrencilerin, okulları ve öğretmenleri değerlendirmek üzere kullandıkları metaforlardan elde edilen veriler ışığında okul ve öğretmen kavramları analiz edilmiştir. Bu analiz vasıtasıyla şu sonuçlara ulaşılmıştır.

1. Öğrencilerin geliştirdikleri metaforlar sayesinde öğretmenlerin öğrenciye karşı tutumlarından yeterince memnun olmadıkları, okulları genellikle sevdikleri ancak yeterince sevmelerini ve eğlenceli gelmesini sağlayacak sebepler bulmakta güçlük çektiklerini ifade etmeye çalışmışlardır.
2. Öğrencilerin metaforlarında, öğretmenlerin daha çok olumsuz yönlerini ön plana çıkarma çabalarının baskın olduğu görülmektedir.
3. Öğretmenleri olumlu olarak ifade eden metaforlar düşük düzeydedir.
4. Okulu olumlu olarak ifade eden metaforlar öğretmenleri ifade eden metaforlara kıyasla üst düzeydedir.
5.Okula karşı tamamen olumsuz olarak oluşturulan metaforlar, öğrenciler tarafından tam olarak desteklenmemektedir. Okula yönelik olumlu metaforların daha çok üst düzeyde işaretlendiği görülmüştür.
5. Açık uçlu sorulan metaforlarda, öğretmene yönelik olumsuz anlam taşıyan metaforların daha fazla olduğu görülmüştür.