Kamudanhaber.com-özel


Bu araştırmada, öncelikle okul yönetiminde mizahın etkisini belirlemek, okul yöneticilerinin mizah tarzlarını belirlemek amacıyla elde edilen sonuçlar aşağıda verilmiştir.
Araştırmaya katılan yöneticilerin çoğunluğunun mizahı zeka, yaratıcılık ve nüktedanlık olduğu, bazı yöneticiler ise mizahı, güldürürken düşündüren espri, resim ve karikatürler olduğu, eğlence, gülme ve tebessüm etme olduğu, bir diğeri de mizah; yaşamı anlamlı ve eğlenceli hale getiren ince bakış açısı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Ülkemizde Okul Yöneticilerin Mizah Tarzları Nasıl?
Araştırmamıza katılan okul yöneticilerinin çoğunluğunun hem olumlu mizah tarzına hem olumsuz mizah tarzına sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Yöneticilerin bazılarının olumsuz mizah tarzlarından saldırgan mizaha ve bir diğer olumsuz mizah tarzı olan kendini yerici mizah tarzına aynı anda sahip oldukları tespit edilmiştir. 
Yöneticilerin çoğunluğunun zaman zaman kendisiyle dalga geçecek şekilde espri yaptıkları, az sayıda yöneticinin ise asla kendileriyle dalga geçecek şekilde espri yapmadıkları tespit edilmiştir.
Araştırmaya katılan okul yöneticisinin büyük çoğunluğunun Katılımcı mizah tarzı (olumlu mizah) ile Kendini yerici mizah tarzına (olumsuz mizah) aynı anda sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Okul Yönetiminde Mizahın Ne Tür Olumlu Etkileri Var?
Görüşmeye katılan yöneticilerin ilişkileri geliştirmek ya da iletişimi güçlendirmek için;  ortamı yumuşatmak ya da bir sorunu çözmek için; eğlenmek için mizahtan yararlandıkları tespit edilmiştir. 
Yaşanılan olumsuz, stresli ya da negatif durumlarda yöneticilerin çoğunluğunun espri yapmadıkları ya da espriye katılmadıkları tespit edilmiştir. Az sayıda yöneticinin ise tam tersine hem ortamı yumuşatmak hem de kendilerini sakinleştirmek için özellikle espri yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Katılımcı mizah tarzına sahip olan yöneticilerin eğitim kurumuna olumlu yansıyan her türlü mizahı iletişim aracı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.
Yöneticilerin kullandığı mizahın iş ortamında motivasyonu artırdığı, aynı zamanda çalışmalarda verimliliğin artmasını sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Mizah sayesinde öfke ve sıkıntıların dağıldığı, anlatılmayan söylenmeyen söz ya da eleştirilerin söylenmesinde kolaylık sağladığı, yöneticilerin bu nedenle mizahı kullanma gereği duydukları anlaşılmıştır.

Okul Yönetiminde Mizahın Ne Tür Olumsuz Etkileri Var?
Yöneticilerin, kurum içinde hata yapan kişiyle aralarındaki samimiyete göre dalga geçecek şekilde espri yapabilecekleri; bazı yöneticilerin ise yapılan yanlış ya da hata karşısında asla espri yapmadıkları; bazı yöneticilerin ise böyle bir durumda rencide edici olsa bile samimiyet gözetmeksizin espri yapabilecekleri sonuçlarına ulaşılmıştır.
Yöneticilerin kullandığı olumsuz mizahın çalışanları aşağılamaya ve incitmeye neden olabileceği, aynı zamanda mizah ile yöneticinin saygınlığını, otoritesini yitirebileceği ve disiplinsizliğe neden olabileceği sonucuna sebep olabilmektedir.
Yöneticilerin mizahın olumsuz yönlerine yönelik görüşlerinin, yanlış anlaşılmalara sebep olabildiği için olumsuz mizahı kullanmadıkları tespit edilmiştir. Mizahın ırk, inanç, mezhep vb. hassas konularda sakıncalı olduğu için kullanılmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Okul Yöneticilerine Mizah Konusunda Öneriler
     
Okul yöneticileri mizah tarzları hakkında bilgilendirilerek, olumlu mizah tarzları (katılımcı, kendini geliştirici) kullanmalarına teşvik edilmesi yararlı olabilir. 
Bu araştırma MEB’e bağlı Ankara ili, Mamak ilçesindeki okullarda yapılmıştır. Araştırma diğer ilçelerde de uygulanarak, okul yönetiminde mizahın etkisini değişkenlere dayalı farklılaşmalarının nasıl bir dağılım göstereceği bulunabilir. 
Okul yöneticilerinin mizah tarzı ile okul kültürü, okul iklimi, liderlik davranışları gibi değişkenlerin ilişkisi de araştırılabilir.
Mizahın olumlu tarzlarını günlük yaşamda kullanabilme ile ilgili kendini yönetme becerileri eğitimi grupları oluşturulabilir.
Mizahın sağlıklı ve uyumlu tarzlarını eğitim alanında kullanabilme ile ilgili olarak hizmet içi mizah eğitim seminerleri verilebilir.
Yöneticilerin mizahı yapıcı, iyileştirici olmak için kullanmalıdırlar. Kendilerini yermek için mizah kullanılmamalıdır. Mizahta kullanılan dile önem verilmelidir.
Mizahı kullanan yöneticilerin çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Kendi kişiliklerini ya da karşıdaki kişilerin kişiliklerini incitmeden, yermeden mizahı kullanmalıdırlar.