Kamudanhaber.net-özel


Çalışmanın örneklemini İstanbul ili, Sarıyer ilçesinde 2013–2014 Eğitim - Öğretim yılında görev yapan 20 gönüllü ilkokul ve ortaokul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakatlardan yararlanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Stat istical Package for Social Sciences) paket programı ile gerekli istatistikî teknikler belirlenerek analiz edilmiştir.

Okul yöneticileri açısından mesleki gelişimin önemi, mesleki gelişimin sağlanabilmesi için yapılması gerekenler, hizmet içi eğitimler hakkında okul yöneticilerinin görüşleri, hizmet içi eğitimlerin hazırlanış ve uygulanış şekli, Türkiye’de hizmet içi eğitimin gelişimi, hizmet içi eğitimden verim alınabilmesi için yapılması gerekenler, mevcut sorunların giderilmesine yönelik çözüm önerileri bu araştırmanın önemini oluşturmaktadır.

Bu çalışmanın amacı ilkokul ve ortaokullarda görev yapan yöneticilerin mesleki gelişim ve hizmet içi eğitime ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada mesleki gelişimin sağlanmasında hizmet içi eğitimin sağlayabildiği katkıya, hizmet içi eğitimlerin ne düzeyde başarılı olduğuna dair okul müdürlerinin görüşleri alınmıştır. Çalışmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini İstanbul ili, Sarıyer ilçesinde 2013–2014 Eğitim-Öğretim yılında ilkokul ve ortaokullarda görev yapan gönüllü 20 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakatlardan yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda mesleki gelişim için hizmet içi eğitimlerin mesleki gelişim açısında oldukça faydalı olduğu, ancak hizmet içi eğitimlerin tam olarak işlevini yerine getirmek konusunda bazı eksiklik ve yetersizliklerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Araştırmaya katılan okul yöneticilerin yüzde yetmişi hizmet içi eğitimlerin mesleki gelişim açısından yararlarına; yeni yöntem ve tekniklerin kullanılmasını kolaylaştırır.     

Çalışanların yenilik ve gelişmelere kolaylıkla uyumuna yardım eder. Bu sayede yeni öğrenmeler yolu ile mesleki doyum sağlar görüşünde birleşmişlerdir.

On bir okul yöneticisi ise hizmet içi eğitim öğretmene çalıştığı kurumda ve çevresinde saygınlık kazandırdığını ve mesleğinde yükselmesini sağladığını söylemiştir.

Okul yöneticilerinin yüzde otuz beşi ise hizmet içi eğitimlerin öğretmenlerin iş yapabilme potansiyelini yükselttiğini, bu sayede görevleri dışındaki işleri de yapabilme becerisi kazandıklarını belirtmiştir.

Yirmi okul yöneticisinden altı tanesi ise hizmet içi eğitimlerin öğretmenin moralini motivasyonunu ve güven duygusunu yükselttiğini belirtmiştir.

%15 yönetici ise “Kurum içinde arkadaşlarıyla daha kolay anlaşmayı sağlar ve iletişimi artırır.” görüşü ile  mesleki gelişimin olumlu yönü üzerinde durmuşlardır.

Araştırmaya katılan yirmi okul yöneticisinden on altısı (%80) hizmet içi eğitimlerde verilen derslerin içeriklerinin kısıtlı olduğunu ve bu dersleri anlatan eğitmenlerin akademik kariyer sahibi, alanın uzmanı kişiler olmadığını belirtmişlerdir.

Okul yöneticilerinin yüzde elli beşi ise hizmet içi eğitim sürelerinin yetersiz olduğunu ve çok kısa sürede çok fazla bilgi verilmeye çalışıldığını söylemektedir.

Bu konu hakkında araştırmaya katılan okul yöneticilerinden biri “ En son katıldığım hizmet içi eğitim beş gün sürdü. Beş gün içerisinde neredeyse bir yıla yayılarak verilmesi gereken müfredat bizlere öğretilmeye çalışıldı. Bu yüzden hiçbir faydasını göremedim.” Şeklinde görüşünü dile getirmiştir.

Beş okul yöneticisi ise hizmet içi eğitimde derslerin uygulamalı olmadığını, eğitim esnasında hiçbir teknolojik araç ve materyal kullanılmadan derslerin işlendiğini, bu durumun öğrenmeyi güçlendirdiği söylenmektedir.