Kamudanhaber.net-özel

Bu çalışmanın amacı okul öncesi öğretmenlerinin mesleki yeterlilik algılarını belirleyebilmektir. Bu araştırma okul öncesi öğretmenlerinin mesleki yeterlilik algılarının belirlenmesi, değerlendirilmesi ve elde edilecek sonuçlar doğrultusunda gerekli önerilerin sunulabilmesi açısından önemlidir. Daha önce benzeri çalışmalar yapılmış olsa da okul öncesi öğretmenlerinin mesleki yeterlilik algılarının tespitine yönelik bir çalışma bulunmamasından dolayı da önem taşımaktadır.

Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim öğretim yılında, İstanbul ili Başakşehir ilçesine bağlı anaokullarında görev yapan gönüllü okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Belirlenen okullarda görev yapan 15 okul öncesi öğretmenine araştırma kapsamında görüşme formu uygulanmıştır. Mülakata katılan öğretmenler araştırma etiği çerçevesinde Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5,……., Ö15 kodları ile kodlanmıştır. Öğretmenlerin beşinin kıdemi 8-10 yıl arasında, altısının kıdemi 13-15 yıl arasında iken dört öğretmenin kıdemi ise 16-18 yıl arasındadır.

Bu çalışmamda bana bilgi, tecrübe ve yönlendirmeleriyle yardımcı olan, birlikte çalışmaktan büyük onur duyduğum ve keyif aldığım, proje danışmanım Nesrin KALE; çalışmalarım sırasında fikirleriyle bana yardımcı olan, beni motive eden çalışma arkadaşlarım, tüm dostlarıma ve her zaman olduğu gibi büyük desteğini gördüğüm aileme; sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Okulöncesi öğretmenlerinin mesleki yeterlilik algıları nasıldır?

Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinin çoğunluğu (5/15) mesleki yeterliliği, mesleki yönden yeterli teorik bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak olarak tanımlamıştır. Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinden Ö10 kodlu öğretmen bu durumla ilgili “Bana göre mesleki yeterlilik öğretmenin sahip olduğu teorik bilginin derinliği ve sahip olduğu teorik bilgiyi nasıl uygulamaya döktüğüdür.” şeklinde görüş bildirmiştir.

Bazı katılımcılar (4/15) ise mesleki yeterliliği, öğrenci ve veli ile güçlü iletişim yeteneğine sahip olmak olarak tanımlamışlardır.  Öğretmenlerden üçü de mesleki yeterliliği akademik ve mesleki olarak kendini geliştirmiş olmak olarak tanımlamıştır. Belirtilen mesleki yeterlilik tanımlarından bir diğeri de; gerekli pedagojik donanıma sahip olmak, öğrenciyi anlamak, seviyesine inebilmektir. Bu tanımı 3 okul öncesi öğretmeni savunmuştur.