Kamudanhaber.net-özel

Araştırmamıza katılan okul öncesi öğretmenlerinin görüşme sorularına verdikleri cevaplar analiz edildiğinde okul öncesi öğretmenlerinin en çok üzerinde durduğu kişisel değerlerin özgüven ve dürüstlük-şeffaflık olduğu tespit edilmiştir.
Okul öncesi öğretmenlerinden Ö1 kodlu katılımcı “Sahip olduğumu düşündüğüm en önemli kişisel değerim özgüvendir. Bana göre özgüven olmadığı sürece mesleki yönden yeterli sayılmazsınız.” şeklinde sahip olduğu kişisel değerden bahsetmiştir.
Yine katılımcıların (3/12)’si dürüstlük ve şeffaflığı en önemli kişisel değerleri olarak ifade etmiştir. Ö12 kodlu öğretmen “Bana göre dürüstlük ve şeffaflık her şeyden önce gelir. Bu değer hayatın her alanında olduğu gibi meslek hayatında da oldukça önemlidir.” şeklinde görüş bildirmiştir.
İki katılımcı ise insanlara değer vermenin en önemli kişisel değerleri olduğunu savunmuştur. Yine iki katılımcı başarıyı kişisel değerleri olarak vurgularken, eşit sayıda katılımcı da sevgi-saygıyı kişisel değerleri olarak ifade etmiştir.
Mesleki Değerler
Görüşme sorularına verilen cevaplara göre okul öncesi öğretmenlerinden çoğunluğunun mesleki değerinin alanındaki gelişmeleri takip etmek olduğu görülmüştür. Bu mesleki değeri dört okul öncesi öğretmeni ifade etmiştir. Bu dört katılımcıdan Ö3 kodlu öğretmenin ilgili mülakat sorusuna karşılık verdiği cevap “Benim en önemli mesleki değerim alanımla ilgili gelişmeleri takip etmektir. Bana göre sadece branşımızdaki öğretmenler değil, tüm öğretmenlerin alanlarındaki her türlü çalışmayı, değişimi yakından takip etmesi gerekir. Bu sayede herkes bilgilerini güncelleyebildiği gibi mesleğini daha iyi icra edecektir.” şeklindedir.
Katılımcılardan (3/12)’si ise sahip olduğu mesleki değerin mesleğini sevmek ve işine bağlı olmak olduğunu ifade etmiştir. Ö11 kodlu öğretmenin bu konu hakkında cevabı şu şekildedir; “Sevgi hayatımızın en önemli değeridir. Sevmeden hiçbir şeyi yapamazsınız. O yüzden benim en önemli mesleki değerim, mesleğime olan sevgimdir. Mesleğime karşı bu tutumum işime bağlı olmamı da sağlıyor.”
İki öğretmen ise sahip olduğu mesleki değerin “bilgi birikimi ve donanım sahibi olmak” olduğunu ifade etmiştir. Öğretmenlerden yalnızca biri mesleki değerinin ulusal değerler olduğunu vurgulamıştır.