Kamudanhaber.com-özel

Araştırma bulgularını, öğretmenlik mesleğini icra edeler ve okulları yöneten yöneticiler kendileri için bir öz değerlendirme ve farklı bir bakış açısıyla kendilerinin durumlarını rahatlıkla yorumlayabilirler. Böylece mesleklerini etkili ve verimli bir şekilde nasıl daha iyi yapacaklarına ve okulları nasıl daha sevilen ve etkili kurumlar haline getirebileceklerine dair ipuçları elde edebilirler.

Öğretmenlere karşı olumsuz algıların gerekçelerinin keşfedilip ne tür durumların öğrencileri bu tip algılamaya zorladığının tespit edilmesi faydalı olacaktır.
Benzer bir ölçek öğretmenlere uygulanarak, onların da öğrencilere karşı tutumları belirlenebilir bu sayede çok önemli iki unsur arasındaki olumsuz algılara yönelik iyileştirmeler yapılabilir.

    Öğretmenlerin öğrencilerin gözünde bırakacakları intibaları dikkate alarak kendilerine özenli bir rol biçmeleri, bunu yaparken de öğrencilerin okuldan, eğitimden, geleceklerinden ve tüm bunları sağlamak için öğretmenlerden beklentilerini gözden geçirmeleri gerekmektedir. Bu doğrultuda, öğrenci beklentileri ve taleplerine göre şekillendirilecek olan bir öğretmen modeli öğrencilerin okula ve öğretmene karşı olumlu metaforlar geliştirmesini sağlayabilir.

    Öğrencilerin var olan olumsuz metaforlarının ise mutlaka tespit edilmesi ve yapılan tespitlerin ardından olumlu metaforlara dönüşümünü sağlamak adına yapılması gerekenler planlanmalı, bu doğrultuda öğrenciler üzerinde gerekli eğitsel ve öğretimsel faaliyetler şekillendirilmelidir.

Bu çalışma, öğrencilerin okula ve öğretmene karşı bakış açılarındaki olumlu yönlerin korunmasını ve olumsuz yönlerin düzeltilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiği ihtiyacını ortaya koymuştur.