Yaptığımız araştırma sonucunda Atatürk Ortaokulu 5. Sınıf öğrencilerinin ödev yaparken karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara dair çözüm önerileri belirlenmiştir.
Araştırma sonucuna göre öğrencilerin ödev yaparken karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri belirlenmiş ve tespit edilen durumlar bulgular kısmında ifade edilmiştir. Buna göre;
1-    Öğrencilerin çoğunluğu ödevlerin çok fazla vakit aldığını, evde geçen zamanın büyük çoğunluğunu ödevlere ayırdıkları için ön hazırlık veya tekrar gibi çalışmalara fazla vakit kalmadığını belirtmişlerdir. Daha kısa sürede tamamlanabilecek, amaca yönelik olarak kısa ve öz şekilde belirlenmiş ödevlerin verilmesinin daha faydalı olacağını düşünmektedirler.
2-    Araştırmaya katılan öğrencilerin % 54’ ü ise verilen ödevleri yaparken çok sıkıldıklarını, mecburiyetten yaptıklarını belirtmişlerdir. Ödev konularının birçoğunun ilgi alanları dışında olduğunu, bu yüzden ödev yaparken zevk almadıklarını belirtmişlerdir. Bundan dolayı öğrencilerde ilgi ve yeteneklerine göre ödev verilmediği yönünde bir algı oluşmuştur.
3-    Öğrencilerin % 45’i ise ödevleri yaparken öğretmenin ödevlerin yapılması yönünde oluşturduğu baskı ve korku yüzünden isteksiz olduklarını, ödevleri yapmadıkları zaman okula gitmek istemediklerini belirtmişlerdir. Bu durum öğrencilerde okul “gidilmekten korkulan bir yer” algısına sebep olmuştur.
4-    Yüzde 36’lık dilim ise, dersin işlenişi esnasında henüz konuyu anlamadan, tam olarak kavramadan ödev verildiğini, bu yüzden verilen ödevleri yapmakta zorlandıklarını, hatta çoğu zaman yanlış yaptıklarını belirtmişlerdir. Bundan dolayı öğrenciler tarafından ödevlerin konuyu pekiştirmek gibi bir vasfı kalmadığı algılanmaktadır.
5-    Bazı öğrenciler ise verilen ödevin nasıl yapılacağını anlamakta güçlük çektiklerini bu yüzden de yaparken zorlandıklarını belirtmişlerdir. Bu duruma göre öğrenciler tarafından ödevlerin yapılış şekli ve öğretmenin açıklamaları karmaşık görülmektedir.
6-    Birkaç öğrenci ise ödevlerin yapılması için gerekli malzemeleri temin etmekte zorlandıklarını belirtmiştir. Ödevler verilirken yapılması için gerekli olan malzemelerin olmazsa olmaz derecede önemli olması öğrencileri ödevleri yaparken zorlamakta ve bu durum öğrenciler tarafından ödevi yapmaktan vazgeçirmeye itekleyen bir sorun olarak algılanmaktadır.
Okullarda öğrencilere nasıl ödevler verilmelidir?

1.    Öğrencilere ödev verilirken daha kısa sürede tamamlayabilecekleri kazanımlara yönelik olarak kısa ve öz şekilde tasarlanmış ödevler verilmesi gerekmektedir. Bu sayede öğrenci okul dışı saatlerde ödevlerden dolayı oluşan yoğunluktan kurtulacaktır. Bu sayede hem kendine hem de farklı çalışmalar yapmaya daha fazla fırsat bulacaktır.
2.    Verilen ödevler öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre, gerekirse bireysel özelliklere göre düzenlenerek oluşturulmalıdır.
3.    Öğrencilerde öğretim sürecinde yapılmaması gerektiği gibi ödevler konusunda da korku oluşturulmamalı veya aşırı baskı yapılmamalıdır. Öğrencilerin ödevi severek yapması ve okula istekli gelmesi için öğrenciler ile bu yönde sağlıklı iletişim kurulmalıdır.
4.    Pekiştirme amaçlı verilen ödevlerin, öğrencilerin tamamının konuyu kavradıklarından emin olduktan sonra verilmesi gerekmektedir.
5.    Ödev verilirken, ödevin nasıl yapılacağı adım adım anlatılarak öğrencilerin nasıl bir ödev hazırlaması gerektiğini tam olarak bilmesi sağlanmalıdır.
6.    Verilen ödevlerin sorun yaşanmadan yapılabilmesi için gerekli olan araç- gereç öğrencilerin temin edebileceği nitelikte olmalı veya daha kolay bulabilecekleri alternatif araç-gereçler sunulmalıdır.
Ayrıca verilen ödevlere kesin olarak belirlenmiş bir zaman limiti konulması yerine geniş bir sürece yayılması gerekmektedir. Ödevlerin öğrenciye güven duygusu kazandıracak nitelikte olması, öğrencide iş başarma duygusunu geliştiren, öğrenmeyi keyifli hale getiren, öğrenci düzeyine göre esnekleştirilmiş olması gerekmektedir.