Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yenilik ve Eğitim Teknolojileri  Genel Müdürlüğünce (YEĞİTEK) 2023 Eğitim Vizyonu'ndaki hedefler doğrultusunda  yenilenen EBA, 2019-2020 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla öğrenci ve  öğretmelerin hizmetine sunuldu ve hafta başında yayına başladı.

Bu arada ders kitaplarına kare kodlar yerleştirilerek mobil uygulama  ile ilgili dersin içeriklerine yeni EBA üzerinden doğrudan erişim sağlamak mümkün  hale getirildi.  Ders kitapları, anlatım videoları, sınavlar ve diğer uygulamaların tek  alandan, kolay erişilebilir şekilde sunulduğu portalda kazanımlarla eşleşen  içerikler, EBA Ders'te ilgili ders alanına alındı.

Etkileşimli tahtalara özel içerikler EBA'da

Yeni EBA'da kazanımlarla doğrudan eşleşmeyen fakat öğretmen ve  öğrencilerin kişisel gelişimlerine veya eğlenceli zaman geçirmelerine katkı  sağlayacak diğer destekleyici içerikler de oluşturulan "Kütüphane" alanından  sunuluyor. Öğretmenlerin ders saatlerini zenginleştirmek amacıyla FATİH Projesi  kapsamında okullara dağıtılan etkileşimli tahtalar için geliştirilen özel  içerikler de EBA'da yerini aldı.

Zorunlu ve seçmeli derslerin müfredatları EBA'ya tanımlanırken, branş  öğretmenlerine sistemde öğrencilerine çalışma gönderebilme, içerik üretimi  yapabilme ve soru-sınav oluşturabilme imkanı sunuldu.

Öğrencilerin kişiselleştirilebilen profil sayfaları olacak

EBA'da öğrenci ve öğretmenler için kişiye özel kullanım imkanı tanıyan  çalışmalar da gerçekleştirildi. Bu kapsamda kişiselleştirilmiş grafiksel  kullanıcı ara yüzüyle her öğrenci e-Okul sisteminden kendisine aktarılmış  derslere doğrudan ulaşabilecek. Son çalışmalarının, derslerdeki performanslarının ve paylaşımlarının  yer aldığı kendilerine özel profil sayfalarını kullanabilecek öğrenciler,  sayfaları üzerinden kendini tanıtma, katıldıkları sosyal faaliyet belgelerini  sunma ve akademik başarılarını sergileme imkanı yakalayacak. Kişiye Özel Takvim uygulaması sayesinde ise e-Okul'dan alınan sınav  tarihleri ve öğretmen tarafından gönderilen süreli çalışmalar öğrencinin  sayfasında görüntülenebilecek.

Öğrenciye özel akademik destek sistemi oluşturuldu

Yenilenen EBA ile öğrencilerin hedeflerine ulaşabilmelerine katkı  sağlayacak "akıllı öneri" sistemi de uygulamaya alındı. Uygulamayla öğrencilerin  öğretmenleri tarafından gönderilen çalışmalar için çözümleri, sistem tarafından  detaylı olarak analiz edilecek ve her öğrencinin eksiklikleri ayrı ayrı tespit  edilecek. Sistem bu eksiklikleri dikkate alarak öğrenciye özel içerikleri  belirleyecek ve öğretmenlerin onay vermesi durumunda bunları öğrenciye önerecek. Özellikle 11. ve 12. sınıflar ile ortaöğretim kurumlarında görev yapan  öğretmenlere yönelik geliştirilen "akademik destek sistemi" sayesinde  öğrencilerin belirledikleri hedefe ulaşabilmeleri için özel çalışma programı  oluşturulabilecek. Böylece öğrencilerin kendilerini hedeflerine götüren  kişiselleştirilmiş yol haritasıyla çalışmasına olanak sağlanacak. Öğrencilerin performansları sistem tarafından sürekli izlenecek ve  eksik oldukları konular anında tespit edilerek, akıllı öneri sistemiyle  öğrencilere özel eksik listeleri ve testler sunulacak.

 Öğretmenler için "mesleki gelişim alanı" oluşturuldu

 EBA'da öğretmen ve öğrencilerin kullanımını artırmak için "puan  toplama" ve motive edici bir deneyim yaşatmak amacıyla da "arma sistemi"  kullanılacak. Ayrıca yeni EBA'da öğretmenler için, öğretim teknik ve yöntemleri,  eğitim teknolojileri ve ölçme değerlendirme gibi alanlarda kişisel ve mesleki  gelişimlerine katkı sağlayacak içeriklerin bulunduğu "mesleki gelişim alanı"  oluşturuldu.

Öğretmen adayları da EBA'ya giriş yapabilecek

Yapılan çalışmayla eğitim, ilahiyat, eğitim bilimleri fakülteleri,  sosyal bilimler enstitülerindeki akademisyen ve öğrenciler ile yurt dışı  kullanıcıları ve PİKTES kullanıcıları da EBA'ya giriş yapabilecek. Böylelikle öğretmen adaylarının meslek hayatlarına başlamadan önce  EBA'yı tanımalarına ve etkin şekilde kullanmayı öğrenmiş olmalarına imkan  sunulurken, özel okul öğrencilerinin de sistemin her alanına erişim sağlayabilme  talepleri dikkate alındı. Kullanıcılar yenilenen EBA'nın tanıtım videosuna  "http://www.eba.gov.tr/tanitim" adresinden ulaşabilecek.

  Bakan Selçuk'tan "EBA" paylaşımı

  Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da yenilenmiş EBA'nın  tanıtım videosunu Twitter hesabından paylaştı.  Bakan Selçuk, paylaşımında, "EBA artık hepimize özel… Eğitim Bilişim  Ağımız yenilendi; teknoloji ve sosyal ağları müfredatla buluşturduk.  Öğrencilerimiz kendini test etme, öğretmenlerimiz ise mesleki gelişim fırsatı  bulacak. Bireyselleştirilebilen EBA eğitime iyi gelecek." ifadelerine yer verdi.