Kamudanhaber.net-özel

Yapılan araştırma sonucunda öğretmenlerin çoğunluğunun mesleki yeterlilik konusunda kendilerini yeterli gördükleri ancak yine de gelişime ve yeterliliklerini artırma isteğinde oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, atanan okul öncesi öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin arttırılmasına yönelik olarak; hizmet içi eğitim, kurs, belli periyotlarda seminerler düzenleme gibi çalışmaların yürütülmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. 

Okul öncesi öğretmenlerinin, anaokullarında, yeterli ana sınıfı mevcudu oluşturulabilen tüm ilkokullarda görev yaptıkları ve mesleki yeterliliklerinin artırılması neticesinde bu öğretmenlerin görevlerini en iyi şekilde yapabilmelerini sağlamak amacıyla, ilgili kurumlara çeşitli eğitim önerilerinde bulunulmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.  

Öğretmenlik uzmanlık gerektiren bir meslektir ve ne branşta olursa olsun öğretmen yetiştirmek Eğitim Fakültelerinin sorumluluğunda olmalıdır. Öğretmen adaylarına iyi öğretmenlik becerilerinin kazandırılması ne kadar önemli ise branşlarındaki uzmanlığı kazandırabilmek de o kadar önemlidir. Her öğretmen adayı kendi branşıyla alakalı bilgi ve becerilere sahip olarak yetiştirilmeli ve çalışmaya başladığında da kendi branşıyla ilgili eğitim-öğretim sorumluluğu taşımalıdır. Özellikle okul öncesi öğretmenliği bu konuda ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü çocukların eğitim-öğretimleri ile ilgili temellerin atıldığı, en temel bilgi ve becerilerin kazandırıldığı, sonraki eğitim hayatlarının şekillendiği dönem okul öncesi eğitim dönemidir. Bu dönemde; bilinçli, sağlıklı, mesleki yeterliliği iyi olan bir okul öncesi öğretmeninin yetiştirdiği öğrenciler ile hem alanıyla ilgili hem de öğretmenlik becerileri ile ilgili yeterliliği az olan bir okul öncesi öğretmenin yetiştirdiği öğrenciler arasında ciddi farklılıklar olacağı beklenen bir durumdur. Bu bağlamda, konunun önemini ilgili kurumlara aktarmak amacıyla bilgilendirme adına çeşitli çalışmalar yapılmalıdır.      Okul öncesi öğretmenlerinin lisans eğitimiyle ve sahip oldukları kişisel, mesleki değerler ölçüsünde oluşmuş olan mesleki yeterliliklerini daha üst noktalara taşımak ve sürekli gelişim sağlamak amacıyla, okul öncesi öğretmenleri lisansüstü eğitime yönlendirilmeli ve bu eğitim çalıştıkları kurumlar tarafından desteklenmelidir.